20 bouwtips wat je wel of niet moet doen

Verschenen op 20/04/2015 in de rubriek Geld -> Voorbereiding

Wel doen

  1. Koop of huur altijd eersteklas gereedschap en klungel niet met botte zaag of beitel. Werken met goed gereedschap geeft niet alleen een beter resultaat, het bespaart je ook tijd en ergernis.
  2. Werk altijd met checklijsten. Die scheppen niet alleen orde in de chaos, ze helpen ook om niets over het hoofd te zien. Zo zul je een lijst moeten maken van je eisen en mogelijkheden (wat je wil gaan bouwen/verbouwen, wat daarbij komt kijken, hoelang het gaat duren, wie je gaat inschakelen). Verder kun je een checklijst maken voor alle kosten (de totale som van de verbouwing, materiaalkosten, loonkosten, onkosten, huur of koop van apparaten). Kleinere lijsten kunnen gaan over onder andere de afmetingen, de afwerking en de materialen.
  3. Leg afspraken met architecten, aannemers en leveranciers altijd schriftelijk vast zodat naderhand geen verschil van mening ontstaat. Raak je toch in een geschil verzeild, dan kan dit beslecht worden door arbitrage overeenkomstig het Arbitrageregelement van de Stichting
    Arbitrage-instituut. Daarvoor heb je wel schriftelijke bevestigingen nodig, anders heb je geen poot om op te staan.
  4. Isoleer je huis om de energiekosten te drukken. Het loont altijd. In het begin kost het misschien wat meer om de aanpassingen door te voeren, maar op de lange termijn heb je er alleen maar profijt van. Een goed geïsoleerd huis verliest nou eenmaal weinig tot geen warmte, waardoor je in de winter minder hoeft te stoken.
  5. Zorg dat een aanbouw in de stijl van het huis blijft. Bijvoorbeeld: een serre met een plat dak aan een huis met een dominante kap, kan lelijk zijn. Ook is het niet mooi wanneer de ramen geen overeenkomst vertonen met de bestaande raampartijen. Bovendien kan het de waarde van je huis verminderen. Niet geheel onbelangrijk wanneer je wilt verkopen.
  6. Stel je op de hoogte van de technische voorschriften als je zelf voorzieningen gaat installeren. Voorzieningen op het gebied van ventilatie, elektriciteit, waterleiding en gas kennen
    verschillende voorschriften. Het installeren van gas moet je overigens altijd aan een vakman overlaten. Een piepklein foutje kan namelijk ongemerkt een gaslek veroorzaken, met als gevolg een gasontploffing.
  7. Geef je interieur een ruimtelijk effect. Dit kun je bereiken door de decoratieve materialen in ieder vertrek zoveel mogelijk te herhalen. Een eigen afwerking voor elke kamer maakt namelijk een rommelige indruk en maakt de ruimtes visueel kleiner. Natuurlijk kun je wel gebruik maken van plaatselijke accenten, contrasten en originele 'blikvangers'. Die verlevendigen het interieur.
  8. Stel in de keuken de aanrechthoogte en de bereikbaarheid in de bovenkasten of op de legplank (grijphoogte) af op de lengte van de gebruiker. De juiste werkhoogte is staande met rechte rug en licht gebogen armen, zodat je ontspannen kunt werken.
  9. Maak gebruik van moderne technische oplossingen, zoals knelkoppelingen, in plaats van te solderen. Dat is soms wel iets duurder, maar maakt het zelf klussen een stuk makkelijker.
  10. Houd bij het begroten van de kosten voor de verbouwing niet alleen rekening met het huren van apparaten en gereedschap, maar ook met het huren van een aanhangwagen voor het afvoeren van puin en ander bouwafval.

20 bouwtips wat je wel of niet moet doen
Niet doen

  1. Sloop nooit een muur als je niet zeker weet of hij dragend of niet-dragend is. Om daar achter te komen, kun je het beste kijken hoever de muur doorloopt. Zit hij op alle verdiepingen in huis op dezelfde plek, is hij overal even zwaar, en loopt hij zelfs door tot en met het dakbeschot, dan kun je ervan uitgaan dat het om een dragende muur gaat.
  2. Ga niet aan de slag zonder de benodigde toestemming en vergunningen. Neem voor je gaat bouwen contact op met de afdeling Bouw- en woningtoezicht van de gemeente voor het verlenen van een bouwvergunning. Wil je iets aan de buitenkant van je huis verbouwen, dan zul je ook toestemming moeten krijgen van de Welstandscommissie.
  3. Begin niet aan een verbouwing voordat je met je partner of andere belanghebbenden alle details goed hebt doorgesproken. Dit om latere misverstanden te vermijden. Het zal niet de eerste keer zijn dat relatieproblemen ontstaan naar aanleiding van een verbouwing.
  4. Bezuinig niet op materiaal, daar krijg je later spijt van. Goedkope kozijnen bijvoorbeeld zullen eerder verslijten en dus binnen afzienbare tijd gerepareerd of vervangen moeten worden, Het arbeidsloon dat je dan in totaal kwijt bent (voor het installeren èn voor het vervangen) is uiteindelijk een grotere post.
  5. Werk nooit aan elektra zonder de stroom uit schakelen. Maak gebruik van een spanningzoeker, zodat je zeker weet dat de stroom werkelijk is afgesloten. Zorg daarnaast dat je beschikt over een tekening met het juiste leidingbeloop in je huis, zodat je tijdens het klussen niet op een onzichtbare elektriciteitsleiding stuit.
  6. Begin niet zomaar met isoleren zonder aan ventileren te denken. Als je je huis potdicht isoleert zonder te ventileren, krijg je last van condensatievocht en bestaat er kans op houtrot in het dakbeschot en de betimmering.
  7. Breng nooit een harde woningscheidende vloer (van hout of van tegels) aan zonder goede contactgeluidsisolatie. Die veroorzaakt geluidsoverlast bij de buren. De oplossing is een zwevende vloer; een vloer waarbij, door de constructie van de afwerklaag, een bijna volledige scheiding is ontstaan tussen deze laag en de draagvloer. Door de verende laag tussen draagvloer en dekvloer worden trillingen niet of nauwelijks doorgegeven.
  8. Plaats nooit een afzuiginstallatie zonder dat er ook aanvoer van lucht mogelijk is. Want voorwaarde en effect van een goede ventilatie is dat het aantal m² lucht dat wordt afgevoerd uit de keuken, ook weer aangevoerd wordt.
  9. Leg aan- en afvoerleidingen naar de huisriolering nooit in haakse bochten, maar zo recht mogelijk. Anders ben je verzekerd van vervelende verstoppingen.
  10. Als je een vakman raadpleegt, laat je dan niet overdonderen door het gebruik van ingewikkelde vaktermen. Je hoeft je echt niet dom te voelen als je niet weet wat een ankerloze spouwmuur of een omgekeerd dak is. Veel mensen hebben er wel eens van gehoord, maar de meesten weten niet echt wat het betekent. Vraag gerust om uitleg.

Tags :

bouwtips