7 redenen om te huren

Verschenen op 28/10/2015 in de rubriek ->

De laatste jaren is het duidelijk geworden dat een huis kopen ook nadelen met zich kan meebrengen. Zeker nu de dalende huizenprijzen een feit zijn. Vroeger werd een huis kopen sowieso gelijk gesteld met een investering waar een meerwaarde uit voortkwam. Maar nu kan een huis langer op de markt blijven staan, met de nodige schulden als gevolg. Dus hier volgen enkele voordelen van huren van een woning.

7 redenen om te huren – voordelen van huren
Flexibiliteit van huren
Een huis kopen, daar komen kosten bij (bijvoorbeeld hypotheekkosten). De aankoopwaarde van een woning ligt dus hoger dan de effectieve waarde. De huizenprijzen moeten dus sterk stijgen wil men achteraf geen verlies hebben.
Een huis kopen voor een kortere periode is dus een groter risico, zeker als de woningprijzen gaan dalen. Op dat punt bevat huren minder risico. Een huurder kan eenvoudig de huur opzeggen, mits de opzegtermijn in acht wordt genomen.

Minder onderhoudskosten
Verhuurders draaien steeds op voor de onderhoudskosten van de woning. Kosten zoals schilderen van de woning, installeren van moderne CV-installatie of andere noodzakelijk onderhoud kunnen al snel bijdragen tot grote onderhoudskosten. Als huurder bent u daar vrij van.

Starten met huren is goedkoper dan kopen
Een huis huren gaat vrij eenvoudig, zonder dat men over een groot eigen kapitaal moet beschikken. Bij het kopen van een woning zal de bank al snel een groot aandeel vragen als eigen kapitaal. Dan komen notariskosten en hypotheekkosten ook nog om de hoek.
Huren is dus – zeker in het begin – goedkoper dan een woning kopen.

Huursubsidie of huurtoeslag
Onder voorwaarden kan er recht bestaan op huurtoeslag. In hoeverre u hier recht op hebt is onder andere afhankelijk van de hoogte van de maandelijkse huur en van het gezinsinkomen. In het verleden zijn er ook subsidies geweest voor het kopen van een huis, maar dat zijn vaak maar tijdelijke initiatieven geweest.

Geen risico op dalende woningprijzen
Een huurder wordt niet rechtstreeks beïnvloed door de dalende prijzen van woningen. Het vaste maandelijks bedrag kan niet aangepast worden in functie van de marktprijzen. Bovendien kunnen ze verhuizen wanneer ze willen, maar een eigenaar van een woning moet eerst zijn huis zien te verkopen.

Huren is goedkoper in verband met verzekeringen en belastingen
Als huurder moet je de woning niet verzekeren, dit is de taak van de verhuurder. Ook de belastingdruk voor de huurder is lager, want enkel de verhuurder is onderworpen aan onroerende voorheffing en de overdrachtsbelasting.