Aanleggen van een koivijver met bijhorend filtersysteem

Verschenen op 25/01/2015 in de rubriek Tuin -> Vijver


Wanneer u besloten heeft een koivijver te bouwen, moet u allereerst goed nadenken wat voor soort vijver u wilt aanleggen, zowel vanuit uw eigen standpunt als vanuit het standpunt van de toekomstige bewoners. Wat uw mogelijkheden en vaardigheden als bouwer ook mogen zijn, er komt een knap stukje weg- en waterbouwkunde bij kijken om een vijver aan te leggen die prettig is om te zien, gemakkelijk is in onderhoud en, niet op de allerlaatste plaats, een veilige en blijvende woonplaats biedt aan uw koi. Vergeet niet dat het aanleggen van een vijver die bestaat uit een simpel rechthoekig gat in de grond, met misschien grote rotsblokken rondom, of zelfs een stenen muurtje, met als enige doel het houden van koi, met net zo veel aandacht ontworpen en gebouwd moet worden als een wat minder strakke siervijver met waterplanten. In dit hoofdstuk zullen we eerst het ontwerp van de vijver en het filtersysteem bespreken. Vervolgens zullen we ons meer concentreren op de basistechnieken van het bouwen van een vijver plus een simpel extern filtersysteem met meerdere bakken.

De eerste stappen
Bij het aanleggen van een koivijver is het uitdenken van het ontwerp waarschijnlijk het belangrijkste aspect van de hele operatie. Als het ontwerp niet helemaal juist is, of wanneer u vergeet ruimte over te laten voor een vitaal onderdeel, of u ziet een belangrijk aspect over het hoofd, kan de eigenlijke bouw een nachtmerrie worden in plaats van een prettige klus – waarbij de kosten van de vijver de pan uit swingen! Het geheim van het voorkomen van zulke rampen ligt in het controleren en nog eens controleren van alle afzonderlijke punten van uw ontwerp, zowel wanneer u een ontwerp maakt als wanneer u de vijver daadwerkelijk aan het bouwen bent.
Voordat u over allerlei details gaat nadenken, moet u eerst twee punten beschouwen.
Ten eerste: hoeveel ruimte heeft u voor de vijver en het filtersysteem tot uw beschikking,
en ten tweede: hoe groot is uw budget voor het project?
Probeer niet meteen te hoog te grijpen – dit soort projecten wordt al gauw omvangrijker dan u denkt, en daarbij gaan de kosten mee omhoog. U moet goed bedenken dat de tijd die u in deze fase besteedt aan de planning, en later aan het ontwerp van de vijver en het filtersysteem, u later tijd en geld kan besparen, zowel bij het constructiewerk als later bij het onderhoud.

Een budget vaststellen
Wanneer u een vijver laat aanleggen door een professioneel bedrijf, is het niet onverstandig om een schriftelijke offerte aan te vragen en daar zo'n tien procent voor onvoorziene posten bij op te tellen.Wanneer u een bedrijf hebt uitgekozen, kunt u ook vragen of ze al eerder een koivijver hebben aangelegd; het bouwen van koivijvers is immers relatief nieuw Vergeet niet dat aannemers die huizen bouwen, en ook landschapsarchitecten, niet automatisch goed weten hoe je een koivijver aanlegt.
Als u de klus zelf uitvoert, moet het niet zo moeilijk zijn om een kostenplaatje te maken, al kan u wel tot een hoge som komen! De leverancier van spullen als vijverfolie kan de precieze kosten uitrekenen wanneer u de maten opgeeft (het is belangrijk dat u nauwkeurige maten opgeeft). Een leverancier van bouwmaterialen zal u de prijs kunnen vertellen van betonblokken, bakstenen, cement, zand, enzovoort. Het is op het gebied van de 'diversen' waar u echte problemen kunt verwachten! Zo kan bijvoorbeeld het loodgieterswerk een hele hoop geld gaan kosten.
Neemt u voor de bodemdrainage en het ffiltersysteem 'gewone' buizen, of kiest u voor hogedrukpijpleidingen?
Tussen het ene en het andere materiaal zit een tamelijk groot prijsverschil.
Bij het berekenen van de kosten moet u ook rekening houden met praktische zaken als het huren van een afvalcontainer of eencementmolen. Het is misschien goedkoper om meteen een kleine elektrische cementmolen te kopen; als u het apparaat goed onderhoudt en hem tijdens de bouw van uw vijver regelmatig schoonmaakt, kunt u hem wellicht weer doorverkopen, waarmee u misschien minder geld kwijt bent dan wanneer u een cementmolen huurt.
Let ook op de kosten die gepaard gaan met het vervaardigen van bouwtekeningen. Als u niet weet hoe u uw ideeën in tekeningen gestalte kunt geven, moet u iemand zien te vinden die uw plannen begrijpt en ze in een aantal bouwtekeningen kan omzetten van waaruit u te werk kunt gaan.
Geld dat u in dit stadium uitgeeft, bespaart u geheid een behoorlijke som op de lange duur. Het is een duur misverstand om een nieuwe koivijver te gaan bouwen zonder de complete tekeningen klaar te hebben.

Vervolg van deze pagina : Nadenken: het hoe of het wat van uw koivijver