Aardgas : da's comfort zonder zorgen

Verschenen op 06/04/2014 in de rubriek Techniek -> Energie

Aardgas biedt overvloedige mogelijkheden. Hier kiezen we er eentje uit: de verwarming van uw woning. Die is goed voor 60 procent van uw jaarlijks energieverbruik! De moeite waard dus om op dat punt slim te kiezen voor aardgas: veel comfort én voordelig. En om u helemaal over de brug te halen, hierna de vijf topargumenten pro aardgasverwarming.
Wat is er heerlijker dan op een koude winteravond knus weg te kruipen in een zetel, omgeven door gezellige warmte? Centrale verwarming of aparte kachels op aardgas maken het u behaaglijk.
Kiest u voor centrale verwarming, ga dan voor een moderne condensatieketel op aardgas. Die kan in zeer veel woningen of appartementen gemakkelijk worden geplaatst, want wandmodellen zijn er vandaag ook al voor grotere vermogens. Zelfs een keukenkast kan soms volstaan.
Hebt u liever kachels op aardgas, dat kan ook. Het is een gezellige en zuinige optie om aparte ruimten te verwarmen. Er zijn twee soorten: de open HR+-kachels (ook wel 'Type B' genoemd), die in verbinding staan met een schoorsteen, en de gesloten HR+-kachels (ook 'Type C' genoemd), die geen schoorsteen behoeven en waarbij de verbinding naar buiten gebeurt door een gecombineerde buis met in- en uitlaat. Daardoor wordt de aangevoerde lucht al gedeeltelijk opgewarmd, en hebben dat soort kachels minder aardgas nodig. Zo'n gesloten kachel verbruikt ook geen binnenlucht, wat zorgt voor een stabieler binnenklimaat. Daardoor bent u minder geneigd om de verwarming nog wat hoger te zetten, maar hebt u het toch lekker warm.

ZUINIG, DUS GOEDKOPER
Enkele decennia geleden was spaarzaam omspringen met energie nog geen prioriteit. Dat is nu wel even anders. Oude stookinstallaties laten het op dat vlak nogal eens afweten, zowel qua kosten en rendement als op het vlak van het milieu. Vandaag zijn er zeer energiezuinige aardgasbranders op de markt, zowel ketels voor centrale verwarming als kachels. Met de meest moderne toestellen haalt u heel hoge rendementen, dat is dus financieel voordelig. Bovendien is de installatie betrekkelijk goedkoop en zijn er tal van premies en fiscale voordelen.
De moderne hoogrenderende toestellen verbruiken dus minder, maar geven toch hetzelfde comfort. En daarnaast hebt u nog het voordeel van een gespreide betaling van de brandstof: bij aardgas betaalt u immers gespreid over het jaar op basis van uw verbruik.

MAKKELIJK TE PLAATSEN
Eerst moet u natuurlijk bepalen welke toestellen u nodig hebt. In elk geval is de installatie niet ingewikkeld en niet eens zo duur, of het nu over een nieuwe aardgasketel gaat of over kachels. U moet alvast geen tank hebben, onder- of bovengronds, en de installaties zelf zijn relatief eenvoudig: plaatsen, aansluiten en ... genieten van het comfort.
Voor een aardgasketel kunnen de toevoer van lucht en de afvoer van gassen via een bestaande schoorsteen. Maar een eenvoudige opening in een buitengevel kan ook al volstaan om de resterende rookgassen af te voeren. Bij een condensatieketel moet meestal in de schoorsteen nog wel een buis worden geplaatst om vocht te vermijden. Maar als u die ketel op zolder plaatst, dan kunt u met een eenvoudig dakelement in het formaat van een dakpan, de toe- en afvoer realiseren.
Gesloten kachels zijn ook makkelijk te installeren: een opening in de muur en de plaatsing van een gecombineerde buis voor de afvoer van verbrande gassen en de toevoer van lucht kunnen volstaan. Wenst u de kachel toch aan te sluiten op een bestaande schoorsteen, dan kan dat ook: de meeste fabrikanten hebben gaskachels met aangepaste afvoersystemen. Vraag raad aan uw vakman.
TIP:Is uw ketel vijftien jaar oud of ouder?
Wellicht hét moment om hem te vervangen! Vanaf vijftien jaar neemt het rendement van een verwarmingsketel flink af, ook bij een goed en regelmatig onderhoud. En installaties die ouder zijn dan 20 jaar, zijn beslist niet energiezuinig meer.
Kies bij de vervanging van uw ketel voor een extra zuinige moderne condensatieketel op aardgas met het label HR TOP: uw comfort is gegarandeerd, uw verbruik minimaal, uw rendement optimaal.

WEINIG ONDERHOUD
U hebt geïnvesteerd in een aardgasinstallatie voor uw verwarming. Prima. Met het juiste onderhoud zal die u jarenlang een hoog rendement bieden en uw woning comfortabel en voordelig verwarmen. In Vlaanderen bent u sinds 1 juni 2007 wettelijk verplicht om uw aardgasinstallatie om de twee jaar te laten onderhouden. Maar u hebt zeker ook zelf baat bij een regelmatig nazicht. Met een goed onderhouden ketel verstookt u immers minder. Bovendien verlengt een regelmatig onderhoud de levensduur van uw installatie.
Als u een schoorsteen gebruikt, dan zal die lang schoon blijven. Aardgas is immers de meest propere fossiele brandstof: bij een normale verbranding ontstaat geen roet. Toch bent u in Vlaanderen verplicht om ook de schoorsteen te laten vegen bij het tweejaarlijkse onderhoud van uw ketel. Als u overschakelt van een andere brandstof op aardgas, moet u wel eerst uw schoorsteen grondig laten reinigen.
Een bijkomend voordeel van regelmatig onderhoud: u kunt de kosten van het tweejaarlijkse onderhoud van uw verwarmingsinstallatie fiscaal aftrekken.

MILIEUSPAREND
Van de huidige fossiele brandstoffen is aardgas de milieuvriendelijkste en de meest zuivere. Aardgas stoot bij de verbranding minder CO2 uit, dus minder broeikasgassen. Er wordt dan ook geen roet gevormd en maar weinig stikstof, wat het risico van zure regen vermindert en de luchtkwaliteit in de steden verbetert. Er is geen vervuiling door het wegtransport van aardgas, want dat komt in uw woning via ondergrondse leidingen. En omdat u aardgas thuis niet hoeft op te slaan, is er geen gevaar voor verontreiniging van het grondwater of de bodem.
Ook belangrijk, met het oog op duurzaamheid: aardgas kunt u eenvoudig combineren met hernieuwbare energiebronnen. Een zonneboiler kan bijvoorbeeld tot de helft van de warmwaterbehoeften van een gezin dekken. Ten slotte bezorgt uw verwarming geen lawaaioverlast: de ketels en kachels werken praktisch geluidloos. Mooi meegenomen.