De afwerking van de badkamer

Verschenen op 19/11/2013 in de rubriek Interieur -> Badkamer

Waterdicht
De vloer- en wandafwerking in de badkamer moet aan speciale eisen voldoen. Er zijn namelijk vaak tegenstrijdige belangen in het spel. Aan de ene kant wil je een waterdichte, gemakkelijk te reinigen vloer, aan de andere kant wil je het liefst een voetwarme vloer. Een vloer van 'stroef blijvende tegels' is een technisch goede en ook hygiënische afwerking die helemaal niet saai hoeft te zijn of kil hoeft aan te doen. Tenslotte zijn er veel verschillende soorten tegels te krijgen in allerlei formaten en kleuren. Tussen mozaïektegeltjes van 2 x 2 cm en tegels van 10 x 20 cm bestaat nog een keur aan mogelijkheden.
Allereerst hoort de tegelvloer waterdicht te zijn. Daarom is het aan te bevelen een zo smal mogelijke voeg toe te passen. Verder leent de tegelvloer zich bij uitstek voor vloerverwarming.

Afwerking van de wand
De beste afwerking van de wand zijn geglazuurde fijn-keramische wandtegels omdat ze zo gemakkelijk schoon zijn te houden. Aangeraden wordt om kantige rechte tegels te kiezen die een smalle voeg vragen, want voegen willen op den duur nog wel eens loslaten of vocht doorlaten. Op donkere tegels vallen zeepspatten beter op dan op lichte tegels.
Het pleisterwerk boven de tegels moet kunnen ademen. Als je het pleisterwerk schildert, is het aan te bevelen om dit met schimmelwerende verf te doen.
Extra comfort in de badkamer door het plaatselijk installeren van elektrische vloerverwarming. Doordat de tegels direct op de zwakstroomfolie gelijmd kunnen worden, is de opbouwhoogte zeer gering.

Geprefabriceerde units
Geprefabriceerde badkamerunits zijn vooral bedoeld als serieproduct voor utiliteitsbouw, grote nieuwbouwprojecten en renovatie. Dit zijn units waarin het complete pakket van douche, closet en wasbak is aangebracht. Sommige komen geheel gereed op de bouwplaats aan en hoeven alleen maar aangesloten te worden. Andere units bestaan uit enkele grote delen, zoals vloer, plafond en wanden. Ze zijn meestal gemaakt van kunststof versterkt met glasvezel, of zijn daarmee afgewerkt. Je zult zelf een keuze moeten maken: óf hakken, breken, metselen, tegelen, schilderen en lood gieten, of een relatief dure unit, die echter snel en schoon geplaatst wordt.