Waarop letten bij de inrichting of indeling van de badkamer

Verschenen op 07/09/2015 in de rubriek Interieur -> Badkamer

Badkamerverlichting

Badkamerindeling - inrichting van de badkamer
Enerzijds is er de algemene plafondverlichting in de badkamer, maar zeker aan de spiegel is er ook verlichting gewenst. De éénpuntsverlichting in de badkamer - de traditionele plafondverlichting- is al een tijdje passé, het oogt mooier en moderner wanneer er verschillende lichtpunten ingebouwd zijn. Maar let erop dat bij de indeling van de verlichtingspunten de buitenste niet te dicht tegen de muur aanzitten, of kies voor een draaibare spot/led-verlichting. Zo voorkom je dat eventuele tegelfoutjes direct opvallen.

Voor een meer romantische sfeer in de badkamer kan gebruik gemaakt worden van dimbare lichten (al dan niet led- of halogeenverlichting).
Bij de badkamerindeling is het ook nodig te weten waar de spiegel of spiegelkast komt te hangen. Want ook hier is verlichting (spiegelverlichting) belangrijk. Deze kan op de kast of spiegel zelf gemonteerd worden, het kan gaan over indirecte verlichting (bijvoorbeeld achter de spiegel) of het kan bestaan uit een verlichting die de spiegel accentueert.

Badkamerventilatie

Nergens in huis is ventilatie zo nodig als in de badkamer. Bij het douchen of baden wordt de lucht binnen in de badkamer zo vochtig, dat schimmelvorming zeer gemakkelijk ontstaat. Uiteraard is het de bedoeling om die vochtige lucht zo snel mogelijk uit de badkamer af te voeren. Een goede badkamerventilatie dringt zich op. Hou hier zeker rekening mee bij het ontwerp van de badkamerindeling. Zeker wanneer het gaat over een renovatie van een bestaande badkamer, want niet altijd is er de mogelijkheid geweest om te ventileren.
Vroeger stak men de gekende ventilatieroosters in een schouw waardoor de lucht maar moest worden afgezogen. Dit volstaat in de meeste gevallen niet, waardoor een elektrisch aangedreven ventilator echt wel nodig is.
De plaatsing van de badkamerventilatie moet op voorhand bekeken worden, zodat de vochtige lucht snel kan afgevoerd worden vanop de plaats waar die ontstaat. Niet altijd handig, aangezien de ventilatie liever uit het zicht wordt gemonteerd.

Wist je trouwens dat het een wettelijke verplichting is om badkamerventilaie te voorzien? Algemene regel is dat de capaciteit van de ventilator ongeveer 10m³ luchterverplaatsing per vierkante meter bedraagt.

Badkamerindeling

Badkamers zijn meestal kleine kamers, die al snel een chaos worden van allerhande vormen, materialen en kleuren. Voor deze ruimte gaat de term 'less is more' zeker op!
Door te kiezen voor kleine badkamertegeltjes neemt de wanorde al snel toe. Kies gerust voor grote formaten (grote vierkanten 60*60cm eventueel in combinatie met grote rechthoeken 30*60).
Wees zuinig met kleur en materiaal. Probeer alles in een gelijke stemming te brengen. Uiteraard is een flashy handdoek, felgekleurde wandklok of een andere eyecather aangeraden. Een groenblijvende plant met hangende bladeren staat ook verrassend goed in een badkamer. Het brengt de natuur binnen op een moderne manier.