Badkamertegels zijn te verkrijgen in alle soorten maten en vormen, maar de aankoop van een badkamertegel moet uitsluitend uw keuze zijn. Ziet u graag een grote tegel in de badkamer? Ga dan voor grote tegels. Tegenwoordig worden meer en meer tegels gebruikt in de badkamer waarbij de vloer en de wandtegel dezelfde is. Op die manier creëer je een mooi en effen geheel. Bovendien is dit ideaal wanneer je in een moderne badkamer wil vertoeven.
Vloertegels in een badkamer plaatsen
Het vloeren van een badkamer moet gebeuren op een droge en vlakke ondergrond. Smeer de tegellijm open met een lijmkam en leg de vloertegel op zijn plaats. Voegkruisjes houden de voegen even groot. Hou steeds de waterpas bij de hand om te controleren of iedere tegel wel juist ligt. Eventuele oneffenheden (als die niet te groot zijn) kunnen met een dikkere laag tegellijm uitgepast worden.
De dag nadien kunt u de voegspecie gebruiken voor het opvoegen van de badkamertegels. Restjes worden met water weggeveegd en eventuele voegresten ook.
Badwandkamertegels aanbrengen
Om te starten met hangen van wandtegels in een badkamer moet je ervoor zorgen dat de muur recht is en effen. Start u vanaf een ruwe muur, dan kunt u het best de muur bepleisteren met waterdichte pleister. Knauf UP 210 w kan hiervoor gebruikt worden. Deze waterafstotende afwerkpleister zorgt ervoor dat de ondermuur niet nat wordt wanneer eventueel vocht van bad of douche door de voegen onder de tegels zou kruipen.
Eenmaal de muur behandeld is en droog breng je de tegellijm aan met een lijmkam. De wandtegels kunnen nu netjes op hun plaats gehangen worden. Voegkruisjes zorgen ervoor dat de grootte van de voegen tussen de tegels altijd dezelfde is.
De dag nadien kunt u de voegen gaan aanbrengen. Restjes worden met veel water weggewassen, en eventuele cementresten kunt u met een droge vod wegwrijven.
Badkamertegels zullen hoe dan ook af en toe moeten afgekort worden. Het beste is om dat met een tegelsnijder te doen. Een tip: op het tweedehands sites staan veel tweedehands tegelsnijders te koop. Omdat je die niet vaak nodig hebt kan je er eentje tweedehands aanschaffen, en na de werken opnieuw van de hand doen. Op die manier heb je een goedkope oplossing gevonden om toch de badkamertegels te kunnen snijden.