Vloer uit bamboe - ook wel bamboeparket genaamd

Verschenen op 11/12/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Kiezen voor bamboeparket: waarop letten bij een vloer van bamboe
Eigenlijk is het vreemd dat bamboe al niet veel vroeger werd aangewend als vloermateriaal voor bamboeparket want er zijn opvallend meer voor- dan nadelen aan verbonden. Om te beginnen is er geen gebrek aan deze grondstof: de meer dan 1.500 verschillende bamboesoorten komen in ruime mate in bijna alle werelddelen voor. Het bamboehout dat gebruikt wordt met het oog op vloerproductie wordt bovendien gewonnen uit speciaal daartoe aangelegde plantages. Mocht u zich dus afvragen of u door de aanschaf van een bamboeparket op het menu van de reuzenpanda's teert, dan weet u meteen dat u zich daar alvast geen zorgen over hoeft te maken.

Bamboeparket

Bamboe is daarenboven ontzettend hard en sterk: twee eigenschappen die als het om vloerbedekking gaat door architecten ten zeerste geapprecieerd worden. De gemiddelde hardheid en duurzaamheid van bamboe is zelfs groter dan van eiken- en beukenhout. Bovendien heeft deze grondstof nog een ander, niet onbelangrijk streepje voor op de courante houtsoorten: een bamboeboom is na vier tot zes jaar al productierijp en groeit achteraf vanzelf weer op uit de wortels. Ter vergelijking: tropisch hardhout of eik is pas na een groeiperiode van ruim een halve eeuw geschikt voor verwerking en moet bovendien achteraf opnieuw worden aangeplant.

Een vloer van bamboeparket geeft door zijn herkenbare, exotische structuur een bijzondere uitstraling aan uw woning, al moet gezegd dat de kleuren- en tintenkeuze (natuur en karamel) wel zeer beperkt is in vergelijking met andere vloermaterialen. Daar staat echter tegenover dat u door de geringe werking van bamboe een zeer stabiele vloer krijgt, die minder gevoelig is voor schommelingen in de luchtvochtigheidsgraad dan andere houtsoorten. Maar ook op dit vlak bestaan geen mirakels: een langdurige blootstelling aan extreme vochtigheid zal ook voor een stabiele bamboevloer nefast zijn.

Parketvloeren zoals bamboevloeren zijn uitermate slijtvast en kunnen bij correct onderhoud tientallen jaren meegaan. U kan het materiaal voorgelakt of geolied verkrijgen, maar ook onbehandeld. In het laatste geval wordt de vloer na plaatsing bij u thuis afgewerkt. Hoewel volgens de fabrikanten een bamboevloer probleemloos zelf te leggen is, raden we toch aan een beroep te doen op een vakman. Een bamboeparketvloer kan immers in verschillende afmetingen en vormen worden besteld. De legwijze en afwerking zijn zeker van invloed op het leefcomfort achteraf. Zo vormen de tapisstroken van maximum 7,5 millimeter verlijmd of vernageld aan een ondervloer de stilste oplossing op het vlak van loopakoestiek. Ook de compatibiliteit met vloerverwarming wordt bepaald door de legwijze van een bamboevloer: alleen een rechtstreeks op beton gelijmde bamboevloer valt te combineren met vloerverwarming. Vergeet hierbij ook niet dat voor het droogwarmen van de dekvloer een acclimatisatieperiode van circa 18 dagen vereist is, waarna de vloer kan worden afgewerkt met een beschermende deklaag.

Deze vloer is ontzettend makkelijk te onderhouden. Door het gladde oppervlak volstaat het om met een vochtige doek of stofwisser vlekken te verwijderen. Een regelmatige stofzuigbeurt voorkomt dat zandkorrels de vloer beschadigen. Bamboe is zoals alle houtsoorten niet bestand tegen water.

De duurzaamheid van bamboeparket:

 • Vochtbestendig: 6/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 7/10
 • Slijtvastheid: 9/10
 • Thermische belasting: 6/10

Pluspunten van een vloer van bamboe:

 • ontzettend hard en sterk
 • zeer milieuvriendelijk
 • makkelijk te onderhouden
 • slijtvast en duurzaam
 • gevoelig voor schommelingen in de luchtvochtigheid

Minpunten van bamboevloeren:

 • beperkte tintkeuze
 • niet waterbestendig