Zelf een barbecue metselen met stenen

Verschenen op 11/06/2015 in de rubriek Tuin -> Tuinaanleg

Het voordeel van een eigen gemetselde barbecue is dat je exact de afmetingen kan bepalen die passend zijn bij jouw woning of tuin.

Barbecue metselen - stenen barbecue maken
Bij het ontwerp houdt u er best aan dat er 2 compartimenten bij een gemetselde barbecue horen. Eentje voor het grillen van het vlees, en een andere voor opslag van hout. Op die manier heeft u altijd alles bij de hand en hoeft u niet rond te zeulen met houtskool of hout wanneer u aan het braden bent.

Eenmaal de beste plaats gekozen in de tuin kan je beginnen met metselen van de barbecue. De plaats is afhankelijk van de ruimte die beschikbaar is, maar vaak wordt een zelf gemetselde barbecue naar het zuiden of het oosten gericht. Probeer ook niet te ver van de keuken te gaan bouwen. Op die manier hoef je niet tot het einde van je tuin te lopen wanneer je uit de keuken komt.

Het braadrooster is de basis van de hele barbecue. Koop eerst dit braadrooster, want de afmetingen zullen bepalend zijn voor de breedte en diepte van de gemetselde muren.
Aangezien de barbecue uiteindelijk een zwaar bouwwerk wordt start je met het maken van een stevige fundering van beton, en ga dan verder met eerst een laag blokken te metselen in een mortelbed zodat de niveauverschillen van de fundering opgevangen worden.

Eenmaal op de gewenste hoogte gekomen moet u een uitsparing voorzien voor het braadrooster. Sommige mensen metselen die rooster vast in de barbecue, maar dan kan deze nooit volledig gereinigd worden of vervangen. vandaar dat het interessant is om inkepingen te voorzien tijdens het metselen van een berbacue.