Dan moet je natuurlijk nog even de behangrollen in de doos laten, eerst moet iets anders gebeuren:
Eerst moeten we natuurlijk het oude behang verwijderen. Begin eerst met de oude losse stukken eerst weg te halen. Alle behang dat zo kan losgemaakt worden is alvast weg. De rest kan eraf gehaald worden met behangafweekmiddel.
Een oplossing behangafweekmiddel om het behangpapier te verwijderen wordt gemaakt met warm water. Giet een halve liter behangafweekmiddel in een emmer met 5 liter warm water. Even goed roeren en het behangafweekmiddel is klaar.
Behang verwijderen kan daarna door het afweekmiddel met de vachtroller. Begin altijd van bovenaan, zodat het water kan intrekken. Eenmaal de muur volledig is ingewerkt met het afweekmiddel, is het nog een tiental minuutjes wachten alvorens je het behang verwijderen kan.
Het moment dat je kan beginnen met behangpapier losmaken is wanneer het begint te bobbelen. Dat wil zeggen dat het al goed aan het loskomen is.
Om te beginnen met het losmaken van het behang is het belangrijk dat we bovenaan beginnen. Steek hiervoor voorzichtig het plamuurmes achter het behang zodat je een hoekje kan lospeuteren. En eenmaal je een stuk hebt, dan kan je voorzichtig proberen de hele baan ervan af te halen.
Voor de achterblijvende restjes behangpapier te verwijderen, gebruik je het plamuurmesje. Als sommige restjes behang moeilijk loskomen, kan je ook die nog eens insmeren met het behangafweekmiddel.
Als ook dat niet werkt, dan gebruik je een stoomapparaat. Deze stoomapparaten zijn vaak te huur in de winkel waar je het behangpapier hebt gekocht. Ze worden meestal gebruikt bij vinylbehang, omdat dat vaak dikker is. Vandaar dat bij het verwijderen van vinylbehang meestal een stoomapparaat gebruikt wordt, omdat er meer kracht nodig is om dat behang te verwijderen.
We vulleen eerst het stoomapparaat met water. Als het stoomapparaat helemaal gevuld is, draai je de dop er weer terug op. En zodra er stoom uit komt kan je aan de slag.
Hou de stomer eventjes op het behang, tot dat het week begint te worden en probeer ook hier weer van boven naar beneden het behang los te weken, zodat het stoomwater ook achter het behang van boven naar beneden kan stromen.
Als het behangpapier niet loskomt met dit stoomapparaat, dan kan je gebruik maken van een prikroller. Een prikroller maakt gaatjes in het behang, en daardoor zal het uiteindelijk gemakkelijker zijn voor het stoomapparaat om de stoom achter het behang te krijgen en zo toch nog het behang los te weken.
De eventuele restjes kan je nog altijd met een stukje schuurpapier glad schuren.
Dan is de muur bijna klaar om opnieuw te kunnen behangen, maar eerst moeten de putjes en scheuren gevuld worden. Dat doe je met een plamuurmengsel. Stop de gaten goed vol met dit mengsel, en met een plamuurmesje maak je de bovenkant glad. Eenmaal opgedroogd schuur je dat nog even op, want anders zal die verdikking te zien zijn door het nieuwe behang.
Mochten er nog donkere plekken (cementresten of andere) op de muur zitten, is het goed om die donkere plekken met 1 laagje te overschilderen.
Eenmaal droog is de muur klaar voor opnieuw te gebruiken.