Beleggen of investeren in een woning

Verschenen op 14/07/2015 in de rubriek ->

1. CONCREET BEZIT
Als je een huis koopt, heb je ook effectief iets materieels in handen. Dat kan je niet zeggen van aandelen op de beurs of geld op een spaarboekje. Dat laatste brengt tegenwoordig bovendien zo goed als niets op, zodat het veel interessanter is om je centen te investeren. Interessant is natuurlijk ook dat je geen huur meer moet betalen, maar daarentegen elke maand een stukje dichter bij een eigendom komt.

Beleggen of investeren in een woning
2. LAGE RENTE
Door de financiële crisis hebben de banken hun rente enorm verlaagd. Op dit moment is een hypothecaire lening dus erg interessant. Wie bijvoorbeeld tot 80 procent van zijn bouwsom ontleent, bekomt met een jaarlijks wisselende rentevoet vandaag een gemiddeld percentage van 2,92% (bron: Immotheker). Waarnemers achten de kans wel groot dat de hypothe-
caire rente binnen afzienbare tijd weer zal stijgen.

3. GOED TOEKOMSTPLAN
De waarde van een huis is op lange termijn verzekerd. Als we de prijsevolutie over de jaren heen bekijken, blijkt dat de waarde van een huis gestaag blijft stijgen. De laatste vijftig jaar zijn de vastgoedprijzen in België gemiddeld met 6% per jaar gestegen.
In het eerste semester van 2009 vertoonden de prijzen weliswaar een kleine daling, maar een echte crash in de vastgoed-sector - nochtans door sommigen voorspeld - hebben we niet gekend. Dat in tegenstelling tot de beurs, die de laatste jaren flinke klappen heeft gekregen en waaraan velen een financiële kater overhouden.
België is dan ook een standvastig en nuchter land op vlak van vastgoed. De prijzen waren enkele jaren geleden misschien
wat te hoog, maar ze swingen nooit echt uit de pan zoals in het buitenland soms wel het geval is. Een ingrijpende vastgoedcrisis is hier dan ook veel minder waarschijnlijk. Een huis bouwen of verbouwen is dus investeren in de toekomst, want je bent zeker dat de waarde op lange termijn zal vermeerderen.

4. DE OVERHEID SPRINGT BIJ
De crisis heeft ook zo zijn goede kanten. De overheid vindt het immers haar taak om ons uit de crisis te helpen en doet dat met een herstelplan. Het resultaat: tal van interessante maatregelen die bouwen en verbouwen voordeliger maken. Denk maar aan het verlaagde btw-tarief en de vele premies en tegemoetkomingen waarop je aanspraak kan maken bij een bouw of verbouwing.

5. VERBOUWEN LOONT
Een verbouwing verhoogt niet alleen je comfort, de investeringen verhogen ook de waarde van je woning. Het wordt met andere woorden niet alleen aangenamer wonen, je bent ook zeker dat je die investeringen er op termijn weer uithaalt als je het huis verkoopt. Een dubbele winst, zou je kunnen stellen.

6. MINDER ENERGIEKOSTEN
Bij een verbouwing kies je uiteraard voor energiebesparende maaregelen en zo doe je opnieuw een goede zaak. Niet alleen maakt het je huis interessanter als je het ooit wil verkopen, je betaalt ook veel minder energiekosten, waardoor je de investering snel terugverdient. Tel daarbij de geldende premies en de stijgende energieprijzen, en je kan alleen besluiten dat het een slimme investering is.