Bestaande vloer isoleren – vloerisolatie

Verschenen op 27/06/2014 in de rubriek Ruwbouw -> Isolatie

Buitenmuurisolatie is iets wat de laatste jaren bijzonder in trek is om bestaande spouwmuren te isoleren. Het dak en de zolder worden tegenwoordig ook volop beter geïsoleerd. Maar wat met vloeren?
Vloeren worden niet zo vaak uitgebroken, en dat is eigenlijk de meest courante moment om isolatie onder de vloer te stoppen.
Het nut van vloerisolatie is weliswaar minder dan muurisolatie, maar is ook niet te onderschatten. Het warmtegevoel bij een geïsoleerde vloer is veel beter. Er heerst een beter oppervlaktetemperatuur bij een goed geïsoleerde vloer.

Een ideaal moment om vloerisolatie aan te brengen is wanneer men kiest voor vloerverwarmingen te leggen. Op zo’n moment kan je eigenlijk niet anders dan een degelijke isolatie te voorzien onder de vloer. De meeste warmte van je chauffage zou op die manier verloren kunnen gaan. Bedoeling is dat de vloerverwarming enkel nog naar boven kan uitstralen, waar de warmte gewenst is.

Vloeren boven een kelder of kruipkelder zijn eenvoudiger te isoleren dan vloeren op volle grond; Hier wordt simpelweg aan de bovenkant van de kelder isolatie gespoten. Maar bij vele oudere woningen waar de vloeren direct gelegd zijn in betonspecie is het niet mogelijk om isolatie te steken.

Wanneer je dan toch een vloer wenst te isoleren zal je op een nieuw probleem komen: heel erg veel afval van een bestaande vloer uit te breken. Maar dit is allemaal op te lossen: containertje huren en alles ‘hop’ daarin gooien. Bestaande elektriciteitsleidingen daarentegen zullen een ander en vaak moeilijker probleem zijn. Deze leidingen zijn niet altijd direct te verleggen onder een bestaande vloer. Vaak zijn ze wat verouderd, waardoor het niet meer verantwoord is om er aan te beginnen sleutelen. Vernieuwen van de elektrische bedrading is hiervoor een alternatief (maar echter wel een onvoorziene meerkost). Bovendien moet je rekening houden dat bij het leggen van isolatie en de nieuwe vloer, de originele hoogte wordt gerespecteerd. Je wilt wellicht niet alle deuren in huis moeten afzagen…