Betonvloeren: vloer van beton polieren

Verschenen op 07/06/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Deze gepolierde betonvloeren zijn vooral snel te plaatsen, kosten niet erg veel en zijn erg glad te maken in grote stukken zodat ze ideaal zijn in magazijnen of andere industrietakken.
De consument kiest tegenwoordig ook voor het polieren van beton als vloer. Deze vloerstijl is vooral interessant in strakke en designhuizen waar het onderhoud een belangrijk punt is. Een gepolierde vloer vraagt bijzonder weinig onderhoud, en is snel proper te maken.

Betonvloeren vloer beton polieren
Het leggen van een betonvloer is eenvoudig.
Waar een gewone vloer eerst een laag chape (dekvloer) moet gestort worden, waarin de leidingen kunnen gestoken worden en dan pas afgewerkt met een bovenvloer, dan is het bij een betonvloer veel sneller. De leidingen klaarleggen en de betonvloer storten en klaar (na het polieren dan)
De eerste afwerking van een gepolierde betonvloer is zorgen dat het water weggaat. Dit kan door wachten en laten opdrogen door de zon, maar vaak wordt er een soort trilmachine gebruikt met aluminium reien waardoor het vocht (water) in de betonvloer naar boven komt.

Daarna laat men de vloer een tijdje uitharden waarna men alles gaat opschuren. Wanneer men start met opschuren is niet eenvoudig. Te vroeg en er zullen putten in komen, wordt er te laat opgeschuurd, dan zal de betonvloer niet goed gepolierd zijn. De ervaren vakman kan dit meestal perfect inschatten.
Het effenen wordt meestal gedaan met kwarts of korund.

Indien gewenst kan hier een kleurpigment aan toegevoegd worden om een mooie egale gekleurde betonvloer te krijgen. Door het gebruik te maken van die kwartsen of korund wordt bovendien de toplaag veel sterker gemaakt. Gebeurt het dan toch dat er een put in de vloer is (door het laten vallen van een zwaar voorwerp), dan komt de grijze betonkleur doorheen de gekleurde toplaag. Indien dit niet gewenst is kan het kleurpigment in de natte beton gemengd worden zodat ook de onderlaag de juiste kleur krijgt.