Bouwtrends 2011 - interieurtrends en woontrends

Verschenen op 19/06/2014 in de rubriek Interieur -> Binneninrichting

Een van de belangrijkste zaken van de bouwtrends 2011 is het gebruik van milieuvriendelijke materialen. De klimaatveranderingen zijn tegenwoordig veel besproken. Er moet uiteraard iets aan gedaan worden en die lijn zie je ook in de bouwmaterialen. We gebruiken innovatieve en duurzame materialen. De trend bestaat er ook in zo energiezuinig te bouwen met materialen die het liefst nog zo milieuvriendelijk mogelijk zijn gemaakt. Zo wordt steeds meer carbon, keramiek, en “soft-touch”-kunststof gebruikt.

We laten stilaan een negatieve economische periode achter ons, en deze donkere en negatieve tijd willen we gaan opvullen met levendigheid en humor. Dit is dan ook een woontrend voor 2011. Humor en positivisme wordt erg belangrijk! Probeer decoratieve elementen te gebruiken die funny zijn en in het oog springen. Hierbij denken we dan vooral en leuke gadget kaders en muurstikkers. Meubelen die met opzet veel te groot zijn gemaakt geven een komiek gevoel in de woning. Deze humortrend is een van de leukste trends voor 2011.

Naast de woontrend humor kan ook het gebruik van vintage toestellen gezien worden al de nieuwe lijn om verder in te gaan. Het is dus de tijd om de oude antieke spullen terug van zolder te halen. Hier en daar duiken ook al materialen op zoals fluweel, donker hout, leder en suède. Men probeert de nostalgie terug binnen te halen met deze interieurtrend. Men gebruikt hier vaak tinten van rood tot oranje.

Een andere trend voor het komende jaar is het gebruik van materialen die men eerder niet verwacht. Dit tekent zich vooral af in ontwerpen van nieuwe meubelen en interieuraccessoires. Handvaten in kalkverf, zijkanten afgewerkt met vilt, hier en daar ruwe beton. Bedenk het maar zo gek mogelijk als materiaal. Het zal wellicht een echte trend worden in 2011. Verras en verleid door het gebruik van ongebruikelijke materialen in de woning.

Tenslotte willen we allemaal tot rust komen. Op het werk heerst een continuë prestatiedrang en dit weegt op onze gezondheid. Wanneer we thuiskomen willen we rust, en dat is meteen ook een van de woontrends van 2011. Rust kan gebracht worden door natuurlijke lichtinval binnen te brengen in de woning en het gebruik van natuurlijke materialen. Grijze tot beige tinten zijn hier echte aanraders om een rustieke sfeer in het interieur te brengen.