Bouwvocht: vocht van buiten

Verschenen op 15/09/2014 in de rubriek Ruwbouw -> Vocht

Vocht van buiten

En dan is er ook nog de regen. Dakdoorgangen van schouwen en andere delicate voegen en naden verdienen uiteraard bijzonder veel aandacht. Ook al hebben we met een goede spouw gebouwd, een natte gevelsteen veroorzaakt altijd een hogere vochtigheid in de woning en een vermindering van de isolatiewaarde. In sommige gevallen kan een dakoversteek (die voldoende groot moet zijn) veel helpen, vooral aan de regenslagzijde. Opdat het vocht niet te gemakkelijk door de gevelsteen zou dringen, is het belangrijk dat deze met volle voegen vermetst is, dit wil zeggen dat we geen muren mogen aanvaarden waar we zomaar doorheen kunnen kijken.

Bovendien is het in dit opzicht beter te bouwen met volle gevelsteen dan met geperforeerde, en een steen te gebruiken die gemaakt is van natuurlijke grondstoffen, zonder toevoeging van kleurstoffen, vliegas of andere verdachte producten. Een steen moet zijn eigenlijke kwaliteit en poreusheid behouden; daarom wordt hij best gebakken op een zacht en langzaam vuur.
Bouwmateriaal is immers een omhullend materiaal, een derde huid voor de mens. Een wisselwerking van in- en uitademen moet daarom evengoed mogelijk zijn als bij onze kleding. De eerste synthetische stoffen die
waterdicht en toch ademend zijn, zijn ondertussen weliswaar op de markt, maar vanuit bouwbiologisch oogpunt kiest men toch beter voor natuurlijke materialen.
Ten slotte is het vocht niet alleen schadelijk voor de bewoners van het huis, maar ook voor de levensduur van bepaalde bouwmaterialen, in het bijzonder van hout. Het hout voor het schrijnwerk moet voldoende droog zijn vooraleer het verwerkt wordt. Dit is van groot belang. Maar zelfs goed verzorgd en gedroogd hout neemt na de plaatsing heel wat bouwvocht op, en dit vocht moet er opnieuw uit. Het is daarom ook sterk af te raden het buitenschrijnwerk te vroeg aan de buitenzijde vochtwerend te behandelen, want zo sluiten we het vocht in het hout op. Omdat het hout aan de buitenzijde (vooral door de wind) moet kunnen drogen, is het aan te bevelen het hout eerst aan de binnenzijde te behandelen (best voor de plaatsing) en pas maanden nadien de buitenzijde.
Misschien heeft dit niet direct veel te maken met de gezondheid van de bewoners, maar wanneer je na tien jaar nieuwe ramen moet plaatsen, kost het je een bom geld, en dat is ook niet zo bevorderlijk voor de gezondheid.