Contracttapijt of projecttapijt

Verschenen op 03/12/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Contracttapijt of projecttapijt: waarom kiezen voor contracttapijten
Projecttapijt moet in de eerste plaats voldoen aan technische vereisten. Bij de keuze van projecttapijt moet rekening worden gehouden met brandveiligheid, duurzaamheid, krimpgevoeligheid, vezelintegriteit en de warmte- en geluidsisolerende werking van het materiaal.

Voordelen van contracttapijt

Het voordeel van wollen contracttapijt is dat het zijn uiterlijk langer behoudt dan tapijten die uit andere vezels zijn vervaardigd. Door de veerkracht van de wol herstellen deze tapijten sneller van diepe indrukken door meubels en loopverkeer. Wol is ook van nature vuilafstotend en dus makkelijk te onderhouden. Sommige synthetische vezels werden in de loop der jaren aanzienlijk verbeterd met het oog op een betere vuilafstotende werking. Vergelijkende studies hebben niettemin aangetoond dat deze revolutionaire vezels op dit punt nog steeds niet de kwaliteit van wol evenaren. Bovendien is wol van nature vuurwerend. Daar waar bij een synthetisch tapijt brandende sigaretten en gloeiende as lelijke brandplekken veroorzaken, verschroeien bij wolvezels enkel de uiteinden, waarna deze makkelijk verwijderd kunnen worden.

Net zoals bij residentiële woltapijten zorgt een goed ondertapijt ook bij de installatie van een wollen contracttapijt voor een hogere levensduur van de vloerbekleding alsook voor een betere isolatie van het gebouw. Wordt er gekozen voor wollen contracttapijt voor ruimten waar vaak gemorst wordt, zoals pakweg in koffiekamers of bars, of in ruimten met intensief loopverkeer (lobby, lift), dan kan een vlek- en vuilwerende afwerking wonderen doen. In tegenstelling tot bij synthetische tapijten is deze afwerking, die tijdens het productieproces of na de installatie kan worden aan gebracht, alleen noodzakelijk op de lichtste en meest vlek- en vuilgevoelige kleuren en in intensief gebruikte ruimten.

Wollen tapijten zijn doorgaans echter minder geschikt als vloermateriaal voor de projectmarkt. Wol kan bijvoorbeeld wel in hotelkamers en -gangen, maar is niet sterk genoeg voor kantoren omdat het niet geschikt is voor rolstoelverkeer. Bovendien mogen woltapijten niet te vaak nat gereinigd worden omwille van de lange droogtijd en de mogelijke krimp van wol en juterug. Een oerdegelijk alternatief werd gevonden in tapijten vervaardigd uit synthetische draad, zoals solution-dyed nylon van Dupont. Deze uiterst sterke synthetische vezel, die alleen al in Europa werd gebruikt voor meer dan 400 miljoen vierkante meter tapijtvloeren, is slijt- en kleurvast, waterbestendig, vuilwerend en bovendien zeer makkelijk te onderhouden. Dankzij het unieke productieproces is bovendien de kleur als het ware ingebed in de vezel, wat het risico op kleurverlies nagenoeg volledig wegwerkt. Zijn vuilwerend karakter is te danken aan de vorm van de vezels, die voorkomt dat vuildeeltjes zich op het tapijt kunnen vastzetten. Bovendien is het tapijt hierdoor ook veel makkelijker en sneller te onderhouden.

Waarom kiezen voor een contracttapijt

Bij de keuze van contracttapijt moeten nog heel wat andere factoren worden overwogen. Het tapijt moet makkelijk te installeren en te reinigen zijn, moet geluids-dempend zijn en een essentiële bijdrage leveren aan veiligheid, comfort en hygiëne van de omgeving. Hoewel vergelijkende tests hebben uitgewezen dat tapijtvloeren ongeveer de helft minder atmosferisch vuil zoals stofdeeltjes, tabaksrook, pollen, huidschilfers en haartjes bevatten dan harde vloerbedekkingen, is het met het oog op de hygiëne vooral belangrijk dat er bij de keuze van het contracttapijt rekening wordt gehouden met zowel de kleur als de kwaliteit
en de structuur van het tapijt. Op heel lichte, donkere of egaal gekleurde tapijten zullen bijvoorbeeld veel sneller vuilsporen te zien zijn dan op veelkleurige of van patronen voorziene tapijten. Contracttapijten met een open structuur zullen dan weer sneller vuil opnemen en dus moeilijker te reinigen zijn dan tapijten met een hoge pooldichtheid.

Welk type contracttapijt u ook kiest, er moet veel zorg worden besteed aan het onderhoud. Een goed onderhouden tapijt behoudt immers niet alleen zijn kleuren veel langer, het gaat ook veel langer mee. Over het algemeen wordt naast de obligate, regelmatige stofzuigbeurt aangeraden om de tapijtvloer regelmatig te reinigen met warm water en speciale producten, bijvoorbeeld tapijtshampoo. Vlekken moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. Bijtende schoonmaakproducten zijn absoluut uit den boze. IJ moet ook vermijden om op natte of vochtige tapijtdelen te lopen. Pas als het tapijt volledig droog is en u het een grondige beurt met de stofzuiger hebt gegeven, is het weer gebruiksklaar.

De duurzaamheid van een contracttapijt:

 • Vochtbestendig: 8/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 7/10
 • Slijtvastheid: 810
 • Thermische belasting: 7/10

Pluspunten van een projecttapijt:

 • ruime keuze aan kleuren en patronen
 • slijtvast
 • geluidsdempend
 • brandveilig
 • duurzaam
 • vuil- en vlekwerend

Minpunten van contracttapijten:

 • installatie door vakmensen
 • onderhoudsintensief