Dakgoten plaatsen

Verschenen op 07/01/2014 in de rubriek Ruwbouw -> Dakwerken

De voorwaarde dat dit goed kan lukken is dat de dakgoot voldoende helling heeft om het water te laten afvloeien. Vandaar dat het belangrijk is dat de dakgoot goed is geplaatst.

Dakgoot plaatsen – regenwater opvangen: dakgoten kopen
Een dakgoot plaatsen gebeurd met ophangbeugels. Vandaar dat u eerst de breedte van de dakgoot moet meten, om daarna de keuze van dakgootbeugels kunt maken. Wanneer het dak slechts enkele centimeters uitsteekt over de muur, dan kunt u opteren voor muurbeugels.

Dakgoot plaatsen

Om het regenwater voldoende te laten afwateren is er een helling nodig van 2 tot 3 mm per meter. Heeft uw goot minder helling, dan kan het gebeuren dat het water niet tijdig wegvloeit en alsnog overloopt. Helt u te veel, dan zal de dakgoot niet mooi ogen onder het dak.
De dakgoot plaatsen start met de buitenste dakgootbeugels te monteren. Is het huis 10 meter lang, dan zal de laatste beugel 2.5 cm lager moeten hangen dan de eerste. Belangrijk is om dit echt goed af te meten.

Daarna wordt een koord gespannen (heel strak) tussen beide beugels. Op die manier kan je perfect de hoogte aftekenen van de tussenliggende beugels. Die beugels worden alle 60 tot 70 cm van elkaar gehangen (zorg ervoor dat de tussenmaat van de beugels uitkomen met de eerste en de laatste beugel)

Vervolgens wordt de dakgoot op maat gezaagd. Handig is om dit in een verstekbakje te zagen, op die manier krijgt u een gelijke kant.
Plaats de dakgoot in de beugels en maak de verbindingen schoon en vetvrij. Daarna kunnen alle stukken met sterke PVC-lijm aan elkaar vastgemaakt worden.
Hierna worden de bevestigingsklipjes van de beugels over de dakgoot geplooid. Zorg er wel voor dat de dakgoot nog wat speling heeft, maar toch niet te veel.
Om de dakgoot af te werken kunt u aan het begin een stop lijmen.

Daarna kunt u beginnen met de afvoerbuis vast te lijmen aan de uitloop van de dakgoot.