Dakisolatie tips: 25% van de woningen nog geen dakisolatie

Verschenen op 29/07/2014 in de rubriek Ruwbouw -> Isolatie

Verder in het onderzoek bleek dat er nog steeds veel woningen geen spaarlampen gebruiken, of toch niet voldoende (zowat 30% van de Belgische woningen doet het nog met de klassieke peerverlichting).
Opmerkelijk is dat er eveneens nog een groot aantal woningen zijn waar nog enkele glazen gebruikt worden. Een van de meest energieverslindende fouten.

Bovendien heeft de helft van de woningen nog geen muurisolatie. Dit is eigenlijk niet verwonderlijk, aangezien de oudere woningen vroeger enkel een spouwmuur hadden. Het opspuiten met spouwmuurisolatie vergt een speciale techniek die niet door de particulier kan worden gedaan. Dakisolatie daarentegen kan iedere handige Harry wel zelf. Vandaar dat half België nog geen muurisolatie heeft. De andere helft bestaat uit veelal nieuwbouwwoningen, waarbij wel isolatieplaten werden gebruikt bij de bouw ervan.

Nochtans wil de Vlaamse overheid dat er binnen een tiental jaar nergens meer een woning staat waar het dak niet van geïsoleerd is. Eandis berekent dat een investering van dakisolatie al na 2 jaar is terugverdient. (In deze rekenopgave werd de rekening gemaakt met dakisolatie voor een oppervlakte van 65 vierkante meter.)


Er zijn meerdere manieren om het dak te isoleren.

Zo kan je ervoor kiezen de isolatie aan te brengen tussen de dakelementen (de houten balken waarop het dak rust). De ruimte kan opgevuld worden met isolatie zoals minerale wol. Belangrijk is dat hier geen kiertjes worden gelaten. Deze techniek is vrij eenvoudig zelf uit te voeren en is bovendien niet kostelijk.

Wanneer het niet direct mogelijk is de bovenkant van het dak te isoleren kan men ook opteren om de vloer van de zolder te gaan isoleren. Eventueel kan daarboven een triplexplaat gelegd worden zodat er terug een vloer is.

Weet je niet goed hoe aan dakisolatie te beginnen? Bekijk de video van het Vlaams Energieagentschap op http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/economie/energiesparen/media/isolatie/film_hellenddak.avi en http://www2.vlaanderen.be/ned/sites/economie/energiesparen/media/isolatie/film_platdak_groot.mov