Design kunstharsvloeren

Verschenen op 15/11/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Nagenoeg alle gebruikelijke design kunstharsen zijn geschikt voor deze vloerbekledingen. Polyurethanen, epoxy, acrylaten: afhankelijk van de samenstelling en het gewenste effect worden ze aangevuld met kleurpigmenten en met voorwerpen of andere bouwmaterialen om een unieke vloer te creëren. Naast de courante gietvloeren mengen de vloerkunstenaars ook martelvloeren met speciale pigmenten om unieke effecten te verkrijgen. De ontwerpen en patronen worden in de meeste gevallen bedacht in samenspraak met de architect of klant en worden zowel in de projectmarkt als bij individuele woningbouw toegepast.
Ivo Buys is zo'n artistieke vloerlegger. Na een lange carrière in de vloersector besloot hij om zijn creatieve geest
de vrije loop te laten. Na het ontwerpen wordt in overleg met de kunstharsen-fabrikant FTB gestart met de ontwikkeling van de nieuwe kunsthars designvloer. 'De mogelijkheden voor dit soort designvloeren op basis van kunsthars zijn werkelijk onbeperkt. Zo kreeg ik onlangs de vraag om een kunstharsvloer te creëren in de kleur van parmaham en met wolkeffecten. Ik heb mijn fantasie aan het werk gezet en uiteindelijk aan die klant voorgesteld om echte sneetjes parmaham onder een transparante laag in de vloer te verwerken. Behalve etenswaren verwerk ik ook regelmatig allerlei objecten in mijn vloercreaties. Bij een juwelenontwerper aan de Franse Côte d'Azur heb ik bijvoorbeeld een hele collectie stukgemalen nephorloges van onder andere Rolex, Cartier en Beuchat in de vloer verwerkt. De afwerking gebeurde met kunsthars op basis van kristallen. Hierdoor blijft de deklaag zeer helder, al is dit allesbehalve een goedkope oplossing. Ik heb verder ook al vloeren met schelpen, witte keien en roestvrij staal gelegd. Voor een speelhoek in een winkel heb ik onlangs nog knikkers en kleine speelgoedjes in de vloer verwerkt. Door die vloeren nadien op te schuren en te polieren krijg je fantastische kleureffecten.'

Kiezen voor een design kunstharsvloer: voor- en nadelen van kunstharsvloeren
Verschillende kleuren bij kunstharsvloeren:

Ook op het vlak van de pigmenttoevoegingen kan er naar hartelust worden geëxperimenteerd. Door gietvloeren
met pigmenten uit de cosmetica te combineren krijgt de vloer bijvoorbeeld een pigmentstoornis in de vorm van wolken: een uniek en bijzonder artistiek effect. Ook pigmenten afkomstig uit de metaalsector, zoals aluminium, brons of goud, kunnen voor fascinerende uitwerkingen zorgen. Nog andere tinten worden bekomen door de tinten onderling of met kleurpasta's te mengen.

Het spreekt voor zich dat al deze wonderbaarlijke creaties heel wat voorbereiding vereisen en samenwerking met de fabrikant van de kunstharsen. Afhankelijk van
de gebruikte toevoegingen moet elke samenstelling bijvoorbeeld aangepast worden om vloeren vloeibaar te houden
bij het gieten. Dit gebeurt aan de hand van stalen die getest worden op hun vloeibaarheid, op hun reactie- en droogtijd en op de mate waarin ze ontluchten. Pas als alle resultaten naar wens zijn, kunnen de samenstellingen in echte projecten worden toegepast. Maar dit sluit niet uit dat ervaren vloerkunstenaars al dan niet op vraag van de klant hun artistieke verbeelding de vrije loop laten en in situ met nieuwe mengvormen op de proppen komen.

Los van het artistieke element wordt ook het technische aspect grondig geanalyseerd vooraleer kan worden overgegaan tot het plaatsen van de vloer. 'Zeker 80 procent van het werk kruipt in de voorbereiding,' aldus vloerartiest Ivo Buys. 'Soms moet de ondervloer eerst nog bijgewerkt worden. Sommige tegelvloeren zijn dan weer bewerkt met lijnolie of andere producten, waardoor ze onvoldoende hechten. Die vloeren moeten eerst worden opgeruwd. Ook sommige polybetontegels moeten eerst gekogelstraald worden of opgeruwd met behulp van een diamantvlakschuurmachine. Daarna wordt er een primer of hechtlaag op de ondervloer aangebracht. Afhankelijk van de mate waarin die laag in de diepte van de ondergrond wordt geabsorbeerd, is het soms zelfs nodig om een tweede, iets stroperigere laag aan te brengen. Daardoor gaat de gietvloer niet alleen veel beter hechten, je vermijdt op die manier ook het risico op kraters, putten en luchtbellen. De vloer moet
na het leggen trouwens altijd volgens de regels van de kunst worden ontlucht. Kraters en luchtbellen zijn immers uit den boze omdat er vuil inkruipt.'

Afgezien van eventuele correcties aan de ondervloer kan over het algemeen worden gesteld dat het leggen van kunsthars designvloeren normaliter zo'n drie dagen in beslag neemt. De eerste dag worden de nodige voorbereidingen getroffen en worden de primerlagen gelegd. De tweede dag wordt de vloer geplaatst. De derde dag wordt deze dan met een matte, satijn of hoogglans topcoating afgewerkt.
De droogtijd van een kunsthars designvloer bedraagt ongeveer 24 uur. Daarna is hij meteen beloopbaar. Maar vooraleer u de vloer daadwerkelijk kan gebruiken, wacht u toch beter nog eens tussen de 4 à 7 dagen. Deze termijnen kunnen sterk verschillen naargelang van het type vloer. De eerder vermelde vloer waarin witte keien in kunsthars worden verwerkt, moet bijvoorbeeld eerst grondig en vakkundig gladgeschuurd worden door een marmerslijper. Dit afwerkingproces kan tot 4 dagen in beslag nemen.

Hoe dan ook, eens volledig afgewerkt, biedt deze decoratieve vloerbekleding heel wat voordelen. Dankzij
de slijtlaag van circa 3 millimeter is hij om te beginnen zeer slijtvast. Het kan tientallen jaren duren vooraleer de eerste slijtsporen te zien zijn. Een kunstharsvloer is ook warm en zacht. De combinatie met vloerverwarming vormt geen enkel probleem.

Het belangrijkste nadeel van een kunstharsvloer is zijn krasgevoeligheid. Dit kan echter perfect verholpen worden door het plaatsen van een toplaag als eindafwerking. Net zoals een natuursteenvloer wordt hij daarom best geboend. Net als parketvloeren zijn dit in elk geval vloeren die met de nodige zorg behandeld moeten worden. Wie kiest voor een gepersonaliseerde designvloer, weet dat die niet gemaakt is om er met modderlaarzen over te lopen. Tenzij u van slijkeffecten houdt, natuurlijk.

Het onderhoud van kunsthars designvloeren is het best te vergelijken met dat van parketvloeren. Een jaarlijkse grondige reiniging en het regelmatig aanbrengen van een nieuwe beschermlaag zijn dus aanbevolen. Bij veel loopverkeer kan zich ook op bepaalde plekken slijtage manifesteren. Die kan echter eenvoudig worden weggewerkt door de vloer opnieuw te polieren.

Gezien de enorme diversiteit in gebruikte materialen, decoratieve elementen en afwerkingmethodes is het moeilijk om op deze geïndividualiseerde vloeren een prijskaartje te kleven.

De duurzaamheid van designvloeren van kunsthars:

 • Vochtbestendig: 8/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 7/10
 • Slijtvastheid: 7/10
 • Thermische belasting: 7/10

Voordelen van kunstharsvloeren

 • origineel want is steeds op maat gemaakt
 • slijtvast
 • bijzonder veel kleuren mogelijk, effecten en creatieve ontwerpen
 • snel gelegd en ook vrij snel beloopbaar
 • tamelijk onderhoudsvriendelijk
 • goed te combineren met vloerverwarming

Nadelen van kunstharsvloeren

 • hoge kostprijs van kunstharsvloer
 • indien zonder topcoating afgewerkt minder krasbestendig
 • moet gelegd worden door een vakman