Verschillende diepteniveau's. opwarming vijverwater

Verschenen op 17/01/2015 in de rubriek Tuin -> Vijver

Ik heb mij laten vertellen dat een vijver verschillende diepteniveaus moet bezitten en een minimale grootte.
Kleine vijvers zouden te snel opwarmen. Kan een fonteintje soelaas brengen?
Wat bedoelt men met een kleine, middelgrote en grote vijver?

Voor een gezond biologisch evenwicht moet u in een vijver minstens drie dieptezones voorzien: een zone van 20 tot 4o cm, een zone van 6o cm diep en een zone die maximaal 120 cm diep is.
Dieper hoeft echt niet, dat is vaak eerder nadelig. De ondiepe zone kan worden beplant met moerasplanten, de diepere met onderwaterplanten.
Het diepste niveau dient voor de grotere waterlelies en voor het overwinteren van de vissen.
Een grote vijver zal in bepaalde opzichten meer voldoening schenken dan een kleine.
Voor een kleine vijver met een volume van 5 m3 of minder (bijvoorbeeld met een oppervlakte 2 x 4 m en een gemiddelde diepte van 5o cm) is een fontein zeker geen goede keuze, omdat hierdoor het water in de zomer nog meer wordt opgewarmd dan zonder fontein al het geval is. Een kleine vijver is erg moeilijk in evenwicht te brengen vanwege het beperkte watervolume.
Een middelgrote vijver (tot 10 kubieke meter waterinhoud, bijvoorbeeld 5 x 3 m) warmt tijdens de zomermaanden minder op. In deze vijver is het verkrijgen van een evenwichtige toestand heel wat gemakkelijker. Hebt u de ruimte, maak de vijver dan nog wat groter. Een formaat van ongeveer 7 x 3 m en een gemiddelde diepte van bijvoorbeeld 7o cm geven een vijverinhoud van bijna 15 kubieke meter.
In deze vijver vinden geen snelle of grote temperatuurschommelingen plaats, waardoor de vissen veel minder stress ondervinden en bijgevolg ook minder ziektegevoelig zijn.

Kunt u een vijver aanleggen met een nog grotere inhoud, dan mag u niet twijfelen. Hoe groter de vijver, hoe vlotter alle biologische en chemische processen in evenwicht komen. U kunt veel meer vissen uitzetten en alles loopt op rolletjes.