Kostprijs van een domotica installatie

Verschenen op 25/03/2014 in de rubriek ->

Logisch, want iedereen wil toch wel wat meer comfort als het even kan. Een verbouwing is dan ook de ideale moment om over te schakelen naar enkele systemen die het gebruiksgemak kunnen verbeteren.

Bij nieuwbouwwoningen is de kostprijs van domotica een 3 tot 5 procent van de totale aanbesteding. Dit percentage moet niet gezien worden als een extra meerkost, want vaak zijn het basiselementen, die gewoon geautomatiseerd werden. Maar het verschil tussen een volledige woning met basiselementen die niet geautomatiseerd werden, of de prijs van domotica op die elementen zal niet dezelfde verhouding hebben van 3 tot 5 procent.

De tijd dat domotica voor dure villa’s en rijke mensen werd ingebouwd is stilaan aan het wegebben. Domotica prijzen worden beschikbaar voor gewone mensen. De basiszaken zoals automatische verlichting, rolluiken enz vallen al bij al mee. De kostprijs van geïntegreerde touchscreens, parlefonie en/of videobewaking zijn echter zaken die de kostprijs van domotica wel nog steeds zwaar beïnvloeden.

De voordelen van een domotica installatie is dat de uitbreidingsmogelijkheden gigantisch zijn. Aangezien dit hier om een soort van computertje gaat kan er steeds meer en meer op aangesloten en gestuurd worden.

De kostprijs van domotica valt eigenlijk nog mee wanneer je gaat rekenen in terugverdientijd. De automatisch gestuurde systemen kunnen dikwijls efficiënter omspringen met energie, waardoor de prijzen van domotica toch uiteindelijk meevallen.