De douche- en kleedruimte

Verschenen op 16/12/2013 in de rubriek Interieur -> Badkamer

De kleedruimte
Bij de doucheplaats hoort een kleedruimte. Een goede afscherming moet zorgen dat die kleedruim te droog blijft als je onder de douche staat. De opstaande rand van de bak is belangrijk om beneden de boel droog te houden en kan dienen als bevestiging voor het douchewandje. Heb je een douchegordijn, dan valt dit mooi binnen de opstaande rand.
Douchewandjes zijn te krijgen in kunststof en glas, en al of niet doorschijnend. Je kunt ze kopen als vouwwandje, als schuifwandje, met openslaande deurtjes of met een grote glazen deur. Is de doucheplaats aan drie zijden door betegelde wanden omringd, dan is de douche eenvoudig af te schermen. Staat hij in een hoek en moet je twee kanten afschermen, dan kun je ook een combinatie maken: één vaste zijkant en één beweegbare, of een zogenaamde hoekinstap waarbij beide wandjes gedeeltelijk open kunnen.

De douchecabine
Het voordeel van een aparte douchecabine is dat je deze overal in de ruimte kan plaatsen. Bovendien is een cabine makkelijk als je tegen metselen en tegelen opziet. Een cabine is vaak ook goedkoper,
omdat het arbeidsloon alleen het aansluiten van aan- en afvoer betreft. Wel moet je er rekening mee houden dat een douchecabine geen kleedruimte heeft: het vertrek waar de cabine komt te staan wordt dan kleedruimte. Tevens zal in dat vertrek de voorziening voor aan- en afvoer van water en ventilatie aanwezig moeten zijn of moeten worden gemaakt. Dit geldt overigens ook voor de verwarming.

De wc-ruimte
Wat de afmetingen betreft is de wc-ruimte altijd een ondergeschoven kindje geweest. Behalve in oude herenhuizen, waar ze juist overdreven groot kunnen zijn, heten wc's niet voor niets 'het kleinste kamertje'. Soms werd er om er nog een beetje cachet aan te geven, een handenwasbakje in geperst.
Beschik je over een ruime toiletruimte, dan is de plaatsing van een urinoir te overwegen. Handig voor de mannen en plezierig voor degenen die de toiletruimte moeten onderhouden.
Een beweegbaar raampje van 600 cm² (circa 20 x 30 cm) of een afsluitbare ventilatie-inrichting van diezelfde grootte is noodzakelijk. Een ventilatie kanaal mag ook. Winddruk op het raampje kan echter tot gevolg hebben dat de wc-ruimte weliswaar fris blijft, maar de voorruimte (gang of hal) allerminst. Hetzelfde gaat op voor een kort ventilatiekanaal. Maar een kanaal van grotere lengte wil bij mist ook weleens niet werken. Het beste is een speciale toiletventilator (aangesloten op het kanaal), die na inschakeling eerst zachtjes draait, dan hard, en na verloop van tijd stopt. Ook kun je de toiletruimte, tegelijk met de keuken en de badkamer aansluiten op een centraal afzuigsysteem, waarvan de ventilator op zolder is opgesteld.