Egaliseren van vloeren

Verschenen op 13/03/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Weghalen van vloerlijsten
Voordat u vloerbedekking gaat aanbrengen of weghalen, moet u de afdeklijsten weghalen (tenzij de vloer vrij tot aan de plinten is gelegd). Steek in het midden een oude schroevedraaier achter de vloerlijst en wrik er genoeg ruimte in om er een koevoet achter te steken. Werk dan de hele lijst af, en gebruik eventueel houten wiggen om de lijst vrij te houden. Als u de plinten ook wilt weghalen (b.v. voor het opnieuw leggen van een parketvloer), kunt u dat op dezelfde manier doen.
Als u de plinten of vloerlijsten opnieuw wilt gebruiken, werk dan zorgvuldig en langzaam. Als een vloerlijst dreigt te splijten door een spijker, sla de spijker dan met een pons dieper in.

Voorwerk aan oude vloeren
Voordat u een nieuwe vloerbedekking gaat leggen moet u de oude vloer grondig schoonmaken. Stof en vuil en was moet verwijderd worden, b.v. met een vlakschuurmachine. Plak losse vinyltegels weer vast met een heet strijkijzer, met een oude handdoek voor de bescherming van de tegel. Als dat niet lukt moet u de tegel weghalen, de oude lijm losschrapen, en de tegel opnieuw vastlijmen. Vul de plaatsen met gebroken of verdwenen tegels op met latexcement.

Egaliseren van een ongelijke ondervloer
Maak de ondervloer zorgvuldig schoon en laat haar goed opdrogen. Gebruik dan zelfegaliserende snelcement, en meng haar aan volgens de gebruiksaanwijzingen van de fabrikant. Er zijn verschillende soorten voor de verschillende soorten ondervloer; uw vakman kan u daarbij van advies dienen. Begin bij de verst-verwijderde hoek van de deur en giet het cement direct uit over de vloer. Achterwaarts werkend, spreidt u vervolgens de cementlaag met een lange stalen (of stevige houten) lat. Laat de laag goed drogen volgens de aanbevolen tijd van het betreffende middel.

Het bijwerken van messing- en groefplanken
Zaag iedere beschadigde plank boven het midden van de dichtstbijzijnde vloerbalk door, en zaag dan de messing van de plank door. Daarna kunt u de plank(en) met een koevoet loswrikken, zodat u een rechthoekig gat overhoudt. Schaaf of zaag de overblijvende messing af en vervang de beschadigde planken met nieuwe, die u op maat heeft gezaagd, of met een plaat multiplex van dezelfde dikte.
Vloerdelen zijn meestal 18 mm dik, en kunnen door 18 mm multiplex vervangen worden. In oudere huizen kunnen de planken een afwijkende dikte hebben; de vervangende vloerdelen of multiplex moet u dan op de juiste dikte bijschaven.

Het bijwerken van een multiplex of spaanplaat ondervloer
Bereken de diepte van de beschadigde platen, en zet het zaagblad van de cirkelzaag op deze diepte. Zaag dan een rechthoekig deel uit de ondervloer waarbinnen de beschadigde gedeeltes liggen, waarbij u een kant laat lopen over het midden van een parallel lopende vloerbalk. Vervang dan de stukken door een nieuw gedeelte met dezelfde dikte, en schroef of spijker ze vast in de vloerbalken.

Het leggen van een onderlaag
Leg een onderlaag altijd in een gebroken patroon van hele en halve platen, zodat de naden niet op elkaar aansluiten. Houd rekening met uitzetting door de platen op ca 2 mm van elkaar, en 3 mm van de muren te leggen en te spijkeren. Gebruik koploze spijkers of verzonken schroeven, ongeveer 1 decimeter van elkaar, en 1 cm vanaf de randen.