Elektriciteit installeren: tips bij het plaatsen van elektrische leidingen

Verschenen op 06/08/2015 in de rubriek ->

Een alternatief bij het plaatsen van elektrische leidingen is het totaalpakket dat aangeboden wordt door verschillende bedrijven. Dit pakket levert de doehetzelvers alles wat ze nodig hebben voor het plaatsen van elektriciteit, sanitair en verwarming. Jammer genoeg zijn dit niet altijd de goedkoopste oplossingen, maar ze geven wel een degelijk naslagwerk aan de hand van lessen en praktijkvoorbeelden. Ideaal dus voor wie elektriciteit wil installeren, maar toch niet 100% op de hoogte is van elektrische leidingen en schema’s.

Elektriciteit installeren: enkele praktische tips

Elektriciteit installeren – plaatsen elektrische leidingen
Alles start bij de verdeelkast, die typisch wordt geplaatst in garage, kelder of hal. Hier komt de elektriciteit binnen van het groot elektriciteitsnet. Deze kast zit vol met zekeringen die de beveiliging van het hele huis voor zich nemen. Van daaruit vertrekken zogenaamde kringen van elektrische leidingen. Op iedere kring mag bovendien wettelijk bepaalt maar 8 aftakpunten zitten.

Een aftakpunt of stroompunt op een elektrische leiding is bijvoorbeeld een stopcontact. Hieronder verstaan we enkele, dubbele of driedubbele stopcontacten. Wanneer de kring dus maximaal benut wordt kan er in huis 8 keer een 3-dubbel stopcontact gestoken worden.
Bij verlichting geldt deze regel niet: iedere lamp op een elektrische leiding telt voor een stroompunt, bijgevolg is het maximaal toegelaten om 8 lichten te leggen op 1 elektrische installatieleiding.

Combinaties uit bovenstaande zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld een driedubbel stopcontact, 5 gewone enkelvoudige stopcontacten en 2 lampen.
Let wel: sommige (zware) apparaten kunnen niet gedeeld worden met elkaar, dan hebben we het vooral over toestellen zoals wasmachine, droogkast, vaatwas, oven, kookfornuis, diepvries of koelkast. Deze toestellen zijn zogenoemde zwaarverbruikers en mogen daardoor niet gedeeld zitten bij het plaatsen van elektrische leidingen.
Bij nieuwe elektrische installaties is het bovendien handig om zo weinig stroomkringen door te trekken naar andere ruimtes. Zo zal bij stroomuitval door een defect of verlies de uitval van elektriciteit beperkt blijven tot die ene ruimte. Dit zal zijn nut zeker bewijzen naar later toe.