Klussen en weetjes over Energie

Bio-ecologisch bouwen: duurzaam bouwen
Steeds meer wordt er duurzaam gebouwd, maar duurzaam bouwen wil niet alleen zeggen het recycleren van bouwmaterialen of energiebewust bouwen of het leggen van zonnepanelen.

Energie besparen: de volledige dag
Zuinig omspringen met energie hoeft niet moeilijk te zijn. Het vergt niet altijd extra inspanningen. Integendeel, het zijn dikwijls kleine dingen die het beste resultaat opleveren. Dingen die u in de loop van de dag kunt doen en die, na verloop van tijd, goede gewoonten worden. Benieuwd hoe u op elk moment van de dag opnieuw energie kunt besparen? Hier een voorbeeld van een voorbeeldige dag:

Zonnepanelen, fotovoltaïsche zonnepanelen
Met fotovoltaïsche zonnepanelen kunt u op een milieuvriendelijke manier zelf elektriciteit produceren met de zon. Fotovoltaïsche panelen zijn momenteel nog wel duur. Investeer eerst in een degelijke isolatie van de woning en een verwarmingsinstallatie met een hoog rendement, en pas dan in fotovoltaïsche zonnepanelen.

Waarom een condensketel onderhouden
Kiezen voor een condensatieketel is bij iedere woning een verstandige keuze. Vooraal voor ketels die ouder zijn, en dus niet meer renderend genoeg zijn.

Premies en belastingsvoordeel bij aardgas
Kiezen voor een moderne verwarmingsinstallatie op aardgas betekent op zich al een besparing, wegens het uitstekende rendement. Maar wist u dat energiebesparende investeringen vaak recht geven op premies en belastingvoordeel?

Werking van een zonneboiler
Ook voor de bereiding van warm water is energie nodig. U kunt sanitair warm water bereiden met hetzelfde toestel als dat voor de ruimteverwarming (een combitoestel), of u kunt kiezen voor een afzonderlijk toestel. Bovendien hebt u de keuze tussen een doorstroomtoestel en een boiler. Een doorstroomtoestel (geiser) verwarmt het water alleen op het ogenblik dat u de warmwaterkraan opendraait. Dat is iets energiezuiniger dan dat het warme water permanent op temperatuur wordt gehouden in een boiler of een opslagvat. Door vaak voorkomende gevallen van CO-vergiftiging zijn maatregelen noodzakelijk om de veiligheid bij de opwekking van warm water in woningen te verhogen.

Aardgas : da's comfort zonder zorgen
Aardgas is zo'n 600 miljoen jaar geleden gevormd uit plantaardige en dierlijke resten, nadien eeuwen bewaard in onze ondergrond. Ontgonnen is het een makkelijke en warme brandstof die ons veel comfort biedt, in een massa toepassingen. Vandaag is het bovendien de milieuzuiverste fossiele brandstof. Waarom zou u dan nog twijfelen om aardgas te gebruiken? Om te verwarmen bijvoorbeeld. Kiest u voor het eerst voor centrale verwarming, is uw oude ketel versleten, of geeft u de voorkeur aan kachels? In al die gevallen willen wij u één ding aanraden: kies voor aardgas. Natuurlijk!

Aardgas bij u thuis installeren
Hebt u nog geen aardgas in huis? Geen nood, een aansluiting is niet moeilijk en vast de moeite waard. Volgt u even mee, stap per stap: Aardgas staat garant voor comfort en is een voordelige brandstof. Kiezen voor aardgas is daarom een terechte keuze, én een keuze voor de toekomst. Veel succes!