Besparen op energie: u wint altijd !

Verschenen op 18/08/2014 in de rubriek Geld -> Premies

Door de economische crisis is energie besparen nu meer dan ooit een goede zaak voor uw portemonnee. De energiefacturen die op regelmatige tijdstippen in uw brievenbus vallen, komen soms hard aan. Ten onrechte denken we vaak dat we er weinig aan kunnen doen. U hebt echter een belangrijk deel van uw energiefactuur zelf in handen. Door te investeren in energiebesparing zonder aan comfort in te boeten, verlaagt u uw energiegebruik.
Daarnaast komt energiebesparing ook het milieu ten goede. Een lager energiegebruik betekent een kleinere hoeveelheid schadelijke gassen die de lucht wordt ingeblazen en vermindert zo het broeikaseffect.
Wie investeert in energiebesparing wordt beloond met heel wat premies en belastingverminderingen. Die premies en belastingverminderingen kunnen bovendien gecumuleerd worden. Het is niet altijd eenvoudig om te weten te komen waarvoor nu juist een premie gegeven wordt en aan welke voorwaarden u moet voldoen. Wie internettoegang heeft, krijgt op www.energiesparen.be/subsidies een overzicht van welke premies in een bepaalde gemeente van toepassing zijn. Het is tevens mogelijk om alleen bepaalde premies, bijvoorbeeld voor dakisolatie of een condensatieketel, op te vragen.

Energierenovatieprogramma 2020
Een energiezuinige woning voor iedere Vlaming in het jaar 2020. Dat is de ambitieuze doelstelling die de Vlaamse overheid heeft vooropgesteld in het Energierenovatieprogramma 2020. De Vlaamse overheid start met een urgentieprogramma om in bestaande woningen alle daken tegen 2020 geïsoleerd te krijgen, alle enkel glas te vervangen door hoogrendementsglas en verouderde verwarmingsketels te vervangen door verwarmingsketels met een hoog rendement.
Actrice Danni Heylen engageert zich ten volle als meter van het Energierenovatieprogramma 2020. Zelf zit ze midden in de renovatie en verbouwing van haar woning en nu pas beseft ze hoe belangrijk het is om eerst en vooral te zorgen voor een goede isolatie van de woning en om pas nadien te denken aan de inrichting. "Ik wist helemaal niet dat je zo veel geld kan besparen door een goede isolatie," zegt ze. "Uiteraard doe ik het ook voor het milieu en wil ik als meter van het Energierenovatieprogramma 2020 ook graag andere mensen overtuigen", geeft ze nog mee.
"De kranten staan dagelijks vol met berichten over de opwarming van onze aarde", gaat ze verder. "Het verwondert me steeds meer dat we er zelf zo weinig aan doen om ons eigen energieverbruik te beperken. Ik ben helemaal geen expert op het vlak van energiebesparing," geeft ze toe, "maar op het internet en in tal van magazines vind je zeer interessante informatie die het allemaal toch wat eenvoudiger maakt."