Energieprestatiecertificaat EPC: energiezuinigheid van de woning

Verschenen op 11/09/2014 in de rubriek Geld -> Premies

Tegenwoordig is er veel te doen rond het energieprestatiecertificaat wat sinds begin november 2008 verplicht is geworden bij de nieuwbouw van huizen, appartementen en studio’s. Alles wat te koop wordt aangeboden moet gebouwd worden met een energieprestatiecertificaat. Een jaar later werd het hebben van een energieprestatiecertificaat ook verplicht voor iedereen die zijn eigendom wou verhuren.

Zonder energieprestatiecertificaat (ook wel EPC genoemd) kan de verhuurder of verkoper aankijken tegen een hoge boete (tot 5000 euro). In een energieprestatiecertificaat wordt de kandidaat huurder of koper geïnformeerd over hoe energiezuinig de woning is, want vaak kan de consument niet inschatten hoe het met de energiekwaliteit van een bepaalde woning is gesteld.

Om een energieprestatiecertificaat te behalen moet je als verkoper of verhuurder je licht opsteken bij een energiedeskkundige die erkend is in de klasse A. Deze vakmensen zijn bekwaam in het opmaken van een energieprestatiecertificaat, eenmaal dat wordt verschaft kunt u in principe de woning verhuren of verkopen.

Een overzicht van de erkendende energiedeskundigen is te vinden op volgende link: energieprestatiecertificaat deskundigen.

Een energieprestatiecertificaat is te vergelijken met een energielabel dat gekend is van huishoudtoestellen en auto’s. de balk loop van nul (groen) tot 500 (rood).
Het kengetal van het energieprestatiecertificaat is een eindresultaat van de isolatiewaarde, zuinigheid van installates en aanwezigheid van boilers, zonnepanelen, collectoren enz. Deze waarde is een energieverbruik per kubieke meter. Op basis van deze waarde zijn verschillende huizen dus te vergelijken met elkaar.

Een energieprestatiecertificaat is geldig gedurende 10 jaar, en blijft geldig ook wanneer de woning ondertussen opnieuw wordt verkocht.