Keuze van de filter en onderhoud

Verschenen op 04/03/2015 in de rubriek Tuin -> Vijver

De filterkeuze
Kies een filter die de inhoud van uw vijver makkelijk aankan. De indeling van sommige filters is geënt op een zeer klein vissenbestand met een afgemeten voeding. De afmeting van de filter is, op een enkele uitzondering na, van belang. Als twee filters uitgaan van 4500 liter, zal de grootste van de twee de vijver het effectiefst filteren, ervan uitgaande dat beide filters volgens een gelijk ontwerp zijn gebouwd en dezelfde filterelementen bevatten. Gezien het huidige brede aanbod van filters is het van belang dat u zich goed laat informeren.

Filteronderhoud
Ook de beste filters hebben regelmatig onderhoud nodig om goed te functioneren en hiervoor bestaan enkele eenvoudige regels. Reinig regelmatig de mechanische filterelementen zodat de waterdoorstroming ongehinderd verloopt. Maak de borstels en de filterhuls schoon door ze met de tuinslang of onder de kraan schoon te spoelen.
Kies, indien mogelijk, voor een filter met een schuifklep of kraantje waardoor zware afvalresten makkelijk verwijderd kunnen worden. Laat de klep voldoende lang openstaan zodat ook het afval dat helemaal op de bodem van de filter ligt, kan wegstromen. Dit geldt met name voor draaikolkfilters waarbij vaste zware voorwerpen uit het water gefilterd worden.
Nooit ofte nimmer mogen biologische filterstoffen gereinigd worden met kraanwater, omdat dit de natuurlijke bacteriën aantast. Reinig biologische filterelementen (en elementen uit een enkelvoudige filter) door gruis en het vuile water uit de filter te laten lopen. U kunt ook de filtermedia uit de filter halen en deze afspoelen in een emmer met vijverwater. Maak de filters een paar keer per seizoen schoon. U kunt de filter beter niet grondig schoonmaken in de lente en de zomer, tenzij deze erg verontreinigd is. Is een grote schoonmaakbeurt van de vijver onvermijdelijk, haal dan eerst alle biologische materialen eruit opdat zo min mogelijk bacteriën afsterven. Als het echt nodig is, kunt u een grondige reiniging van de filter en vervanging van de filterelementen het beste in de winter doen, als de biologische activiteit het geringst is.