Kiezen voor een gepolierde betonvloer

Verschenen op 17/11/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Polierbetonvloeren zijn met andere woorden cement-gebonden bedrijfsvloeren waarvan het functionele karakter in essentie belangrijker is dan het esthetisch uitzicht. Dit wil echter niet zeggen dat we hier te maken hebben met een lelijke vloer, want net omwille van hun strakke, industriële karakter worden deze vloeren steeds populairder bij particulieren.

Plaatsen van gepolierde betonvloer: voor- en nadelen van beton poliervloeren
Plaatsing van een gepolierde betonvloer

De plaatsing van een gepolierde betonvloer gebeurt door het ter plekke storten van het beton. Een ondervloer is niet vereist. Na een korte droogtijd van enkele uren (afhankelijk van de omgevingstemperatuur) stijft het beton op en kan worden overgegaan tot de afwerking. Het beton wordt dan bestrooid met kwartspoeder en glad gepolierd met vlindermachines (in de volksmond ook wel 'helikopters' genoemd). Als het instrooien meerdere beurten omvat, is het belangrijk om na elke strooibeurt het oppervlak machinaal of manueel af te strijken. Op die manier wordt een geleidelijke overgang zonder scheidingslaag tussen het onderliggende beton en de slijtlaag verkregen. Het is tevens mogelijk om de vloer na het vlinderen nog te polijsten om een nog sterkere en slijtvastere toplaag met een dichte oppervlaktestructuur te bekomen. Na de afwerking kan de vloer op verschillende manieren worden nabehandeld om het 'verse' beton van atmosferische invloeden te isoleren. Er kunnen om te beginnen zogeheten curing compounds op verstoven worden, die een gesloten film van voldoende dikte vormen om verdamping van het
aanmaakwater te beperken. Een andere techniek bestaat erin zeilen rechtstreeks op het betonoppervlak te leggen. Er kan ten slotte ook een bedekking van nat zand of een waterfilm worden aangebracht.

Kleurkeuze bij polierbetonvloeren

Bij betonvloeren hebt u de keuze tussen diverse kleuren: de kleurstoffen worden in de betonsamenstelling gemengd. Verwacht evenwel geen perfect egaal gekleurde vloer want kleurverschillen zijn nu eenmaal inherent aan cementgebonden bedrijfsvloeren. Het kan voorkomen dat aan het vloeroppervlak een witachtige uitslag verschijnt. Die ontstaat door water dat uit het beton naar het oppervlak migreert en dat kalk, afkomstig van het cement, met zich meevoert. De slijtage doet deze witte waas geleidelijk verdwijnen. Door de aanwezigheid van metaaltoeslag en/of staalvezels in de slijtlaag kunnen bij contact met vocht aan het oppervlak ook roestvlekken ontstaan.

Gepolierde betonvloer en duurzaamheid

Betonvloeren zijn in de eerste plaats erg duurzaam en slijtvast. De kwaliteit en prijs worden bepaald door de dikte van het beton, de wapening, het al dan niet toevoegen van kwarts, het aantal keren dat de vloer gepolierd wordt en uiteraard de oppervlakte. Het blijft hoe dan ook in de eerste plaats een industriële vloer, met zijn specifieke voor- en nadelen. Zo zijn betonvloeren onbrandbaar, hittebestendig (de mechanische eigenschappen nemen pas af boven 200°C) en combineerbaar met vloerverwarming. Het strakke, koele uiterlijk past bovendien mooi in moderne interieurs. Aan de andere kant dient gezegd dat deze vloeren na verloop van tijd meestal scheuren en barsten kunnen vertonen. Een betonvloer geeft ook stof af, maar dat kan met boenen worden verholpen. Tot slot kunnen gepolierde betonvloeren ook glad zijn als ze nat zijn. Gezien de weinig zachte landing die u in het geval van een valpartij onvermijdelijk maakt, mag deze eigenschap zeker niet uit het oog worden verloren.

Een van de grootste troeven van deze vloeren is dat ze bijzonder onderhoudsvriendelijk zijn. Regelmatig droog of nat reinigen volstaat. Sommige minerale vetten, oliën en zuren kunnen echter voor onuitwisbare vlekken zorgen.

De duurzaamheid van een gepolierde betonvloer:

 • Vochtbestendig: 8/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 9/10
 • Slijtvastheid: 9/10
 • Thermische belasting: 9/10

Voordelen van gepolierde betonvloeren

 • zeer slijtvast en duurzaam
 • strak uiterlijk
 • onbrandbaar
 • hittebestendig
 • onderhoudsvriendelijk
 • te combineren met vloerverwarming

Nadelen van polierbetonvloeren

 • slipgevaar indien nat
 • vlekgevloelig
 • geefst stof af
 • gevoelig voor scheuren en barsten