Gereedschappen en hulpmiddelen bij de installatie van gas- of waterleidingen

Verschenen op 18/01/2016 in de rubriek ->

Beugelzaag, groot model, met metaalzaagblad (lengte 12 inch).

Meest benodigde gereedschappen bij installatie van gas en waterleidingen
Boormachine met beton- en houtboren, naar behoefte.

Hamer.

Houtzaag voor het openen van een plankenvloer. Een cirkel- en een decoupeerzaag kunnen hiervoor ook makkelijk zijn.

Koperborsteltje en kwastje voor het schoonmaken van sommige onderdelen van gastoestellen.

Pijpbuigtang, ook plooitang genoemd, voor het buigen van koperen en dunwandige stalen pijpen. Voor elke middellijn pijp is een aparte tang nodig. Handig is een tang die twee maten combineert, zoals 1.2 en 15 mm. De pijpbuigtang is ook hier en daar te huur.

Pijpsnijder, voor wie veel koperen of dunwandige stalen pijpen moet afkorten. Met een goede kwaliteit hardmetalen snijwieltje is hij niet echt goedkoop. De pijpsnijder is in verschillende maten verkrijgbaar. Hij geeft een mooie, haakse snijkant en werkt sneller dan een beugelzaag. De snijrand moet aan de binnenkant van de pijp nog even worden opgeruimd, om de lichte vernauwing (door de druk van het snijwieltje) weg te halen. Sommige pijpsnijders zijn daartoe uitgerust met een driehoekig mes. Voor dat doel is ook een losse ontbramer te koop.

Ragerborstels voor het schoonmaken van de warmtewisselaar van gastoestellen. Deze borstels zijn niet overal te koop; wel bij de installatiematerialenhandel voor de vakman.

Rolmaat of duimstok.

Schietlood, voor het verticaal aanbrengen van leidingen.

Schroevendraaiers, voor gleuf- en kruiskopschroeven.

Schuurlinnen (schuurpapier op doekbasis). Met een fijne korrel voor koper, messing en pvc-onderdelen.

Soldeerbrander, op propaan- of butaangas voor het zachtsolderen. Butaan heeft als nadeel dat onder 18 °C de druk van het gas afneemt; bij o °C valt de druk zelfs bijna geheel weg. Er zijn ook mengsels van beide gas
sen te koop. Een mengsel van 60% butaan en 40% propaan bijvoorbeeld geeft tot zelfs -10 °C voldoende druk. Een soldeervlam heeft een kegelvorm, die diverse kleuren heeft. Een goede vlam is blauw van kleur, zonder gele delen. De punt van de
blauwe kegel heeft de hoogste temperatuur.
Er zijn voor het zachtsolderen hobbybranders met een klein weggooigasttankje en branders die via een slang op een grotere tank worden aangesloten. De hobbybrander moet
u rechtop gebruiken; bij kantelen gaan sommige typen onregelmatig branden. Van dat laatste kan een brander met een slangverbinding nooit last hebben. Deze is bovendien lichter in het gebruik en bij veel werk uiteindelijk goedkoper. Solderen met een elektrische verfföhn is nauwelijks mogelijk.
Let op als u een brandende soldeerbrander tijdens het werken even wegzet, opdat de vlam geen brand kan veroorzaken.

Steek- en ringsleutels; met maat 6 tot en met 22 komt u een heel eind.

Stofzuiger, voor het schoonmaken van gasapparatuur.

Verstelbare moersleutel(s); in de wandeling ook 'bahco' genoemd, wat in feite een merknaam is.

Vijlen, voor het weghalen van bramen van afgekorte pijpen; daarvoor is ook een ronde vijl (`rattenstaart') handig.

Waterpas, voor het horizontaal leggen van leidingen.

Waterpomptang. Handig stuk gereedschap, maar beschadigt metaal; dus liever alleen gebruiken voor werk dat niet in het zicht zit. Gebruik voor bouten en moeren bij voorkeur een steeksleutel of verstelbare moersleutel.