Geweven kunststofvloer: geweven en goedgekeurd

Verschenen op 25/11/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Geweven kunststofvloer: vloer van geweven PVC
Andere zeer welkome en vooral veilige eigenschappen van de geweven kunststofvloer zijn de vuurbestendigheid, de hoge geluidsabsorptie en het feit dat deze vloeren dankzij hun weefstructuur uitermate slipvast zijn.

Toch zijn het niet alleen de duurzame eigenschappen die de geweven kunststofvloeren ook voor particulier gebruik zo interessant maken. Er is om te beginnen de zeer interessante prijs - maar u kiest natuurlijk ook een vloer omwille van zijn esthetische kwaliteiten. Ook op dat terrein laat de geweven pvc-vloer zich niet onbetuigd want door zijn uniek karakter heeft hij ook een onbetwistbaar decoratieve waarde. Naast het ruime kleurenassortiment zijn er bijvoorbeeld ook diverse kleurenschakeringen mogelijk doordat de rollen makkelijk en zonder rafelen te versnijden zijn. U kan bovendien opteren voor bepaalde patronen of symbolen, zoals een ster of een cirkelvorm, die op hun beurt dan weer onderling of met andersgekleurde partijen te combineren zijn. Keuze genoeg dus, wat maakt dat deze vloer zich zowel voor moderne als iets klassiekere interieurs leent. Anderzijds mag u niet uit het oog verliezen dat het kunststofweefsel omwille van zijn stugge structuur minder warmte en comfort uitstraalt dan bijvoorbeeld een gewone tapijtvloer. Om diezelfde reden lijkt dit type vloer dan ook niet meteen het meest geschikt voor ruimten waarin veel blootsvoets wordt rondgelopen, zoals kinder- of speelkamers.

Zowel op decoratief vlak als qua veiligheid is verder van belang dat de naden van uw vloer na verlijming nagenoeg volledig onzichtbaar zijn. (Enkel in erg kleine ruimten wordt het los leggen van dit type vloer niet afgeraden). U krijgt dus als het ware een naadloze vloer, die u toch naargelang van uw voorkeur kan opdelen in verschillende kleuren- en/of designcompartimenten!

Voor de plaatsing moet de ondergrond vlak en droog zijn. U laat best de gesneden vloerrepen afgerold zo'n 24 uur acclimatiseren. Let ook altijd op de vochtigheidsgraad, de temperatuur en de vervuiling van ondergrond en omgeving. Bij onderliggend vocht, te warme temperaturen (30°C of meer, als gevolg van bijvoorbeeld verwarmingsbuizen) of vervuiling van de onderlaag door olie, verf, asfalt etc., kunnen immers verkleuringen of andere minder aangename vervormingen ontstaan.

We vertelden al dat deze vloerbekleding uit vinyl-weefsel zich uitstekend laat reinigen met water en gewone schoonmaakproducten. Hardnekkige vlekken kunnen zelfs probleemloos met javel of soortgelijke producten worden behandeld. Er wordt wel aangeraden om met de weefrichting mee te schrobben. Aangezien het om een waterdichte geweven structuur gaat, is het volgens de fabrikanten onmogelijk dat kleine stofdeeltjes zich onder de weefselstructuur nestelen. Een grondige beurt met de stofzuiger is voldoende om het stof te verwijderen.

De duurzaamheid van een geweven kunststofvloer:

 • Vochtbestendig: 7/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 8/10
 • Slijtvastheid: 9/10
 • Thermische belasting: 9/10

Pluspunten van een vloer uit geweven kunststof:

 • toepassing binnen en buiten
 • vuurbestendig
 • lange levensduur
 • interessant prijsklasse
 • veel kleurschakeringen mogelijk

Minpunten van geweven kunststofvloeren:

 • ruwe, stugge oppervlakte
 • niet geschikt voor blootsvoets gebruik