Gips spuiten met een gipsspuitmachine

Verschenen op 07/11/2015 in de rubriek Interieur -> Plafond

Gips spuiten met een gipsspuitmachine

Gips spuiten met een gipsspuitmachine
Een gipsspuitmachine is niet direct het meest voor de hand liggende gereedschap voor de doe-het-zelver die aan de slag gaat bij verbouwingen. Hoewel de pleisterwerken veel sneller klaar zijn met een gipsspuitmachine komt er toch al heel wat meer bij kijken waardoor die machines vrijwel alleen door professionelen gebruikt worden.
Bij het pleisteren wordt meestal de mp75 van knauf gebruikt. Zowel voor het manueel als het machinaal pleisteren met een gipsspuitmachine. De mp7 is een voorgemengde gips die enkel aan te lengen is met water en klaar voor gebruik.
De voordelen bij het gebruik van een gipsspuitmachine is dat het je werkzaamheden sterk verlicht, bovendien zijn de meeste machines vrij goed te vervoeren. Door de langere slangen kunnen ze perfect op de grond blijven staan, zodat de stukadoor ook bij hogere ruimten snel kan verder werken zonder steeds naar beneden te moeten komen.
De opstart van de werken gaat ook veel sneller bij het gebruik van een gipsspuitmachine. Er wordt gezegd dat er na 10 minuten begonnen kan worden met de werkzaamheden.
Naast het traditioneel spuiten met een gipsspuiter wordt ook nog het zogenaamde “spackspuiten” gebruikt. Spack is een materie die in 2 verschillende lagen wordt aangebracht. De eerst is bedoeld om vlak uit te pleisteren alsof het een afgewerkte wand is. Na uitdroging van die eerste laag komt de 2e laag er bovenop. De tweede laag maakt het mogelijk om verschillende structureren te creëren. Spack heeft wel een nadeel dat het bijzonder goed hecht waardoor alles perfect moet afgeplakt worden (bijvoorbeeld radiators, plintjes, raamkozijnen, …)
Soorten gipsspuitmachines:

 • Gipsspuitmachine PFT G4:
  De G4 is de mengpomp bij uitstek: ze is de Europese referentie van de rentabiliteit. Ze wordt ook geroemd door de vaklui voor haar hoge prestaties, haar geruisloosheid en haar onevenaarbare techniciteit. Deze gipsspuitmachine met continue toevoer is geschikt voor alle industriële droge mortels en kan zowel gevuld worden met zakken als via een silo. De demonteerbare onderdelen vergemakkelijken het transport.
 • De vernieuwde gipsspuitmachine PFT G4x:
  Allereerst heeft Knauf het frame versterkt en verdikt tot 1 inch, waardoor de machine voor alle bouwplaatsen geschikt is, zonder de machine te verzwaren. Daarnaast heeft men verschillende zichtbare details aangebracht, zoals de verbeterde stuurkast en de versterkte wielmontage die de levensduur van de wielen verlengt.
 • Gipsspuitmachine PFT G54:
  De Pft-G54 is een vernieuwde spuitmachine, waarin de G4 en de G5 gecombineerd zijn. De machine heeft een CE-merk voor het machinaal verwerken van de spuitgipsen of cementgebonden pleisters.
  De G54 is leverbaar in een 380 volt of 230 volt variant.
 • Gipsspuitmachine PFT Powercoat:
  Deze volautomatische mengmachine van Knauf zorgt voor een egale en klontvrije dunpleister. De PFT Powercoat maakt werk gemakkelijker, sneller en meer efficiënt.
 • Gipsspuitmachine PFT Ritmo M:
  De PFT Ritmo M gipsspuitmachine is de nieuwe generatie ‘handmixers’ voor het verwerken van bijna alle gips- en cementgebonden maar ook pasteuze materialen – Door de slimme constructie is de PFT Ritmo M een lichtgewicht (103 kg) machine die eenvoudig in drie delen te demonteren is en daardoor gemakkelijk vervoerd kan worden.
 • Gipsspuitmachine PFT Ritmo L:
  De PFT Ritmo L is de nieuwste in zijn serie en is een zwaardere versie van de PFT Ritmo M. Door de 2,2 KW Motor en de B4-2 onderpomp kan er eenvoudig met 20 meter mortelslang worden gewerkt. Hierdoor is hij zeer gemakkelijk in gebruik en speelt dit in op het gemak van de gebruiker.