Gyproc bevestigen en voegen

Verschenen op 04/08/2014 in de rubriek Techniek -> Materiaal

Het bevestigen van Gyproc-platen

Een Gyproc-plaat kun je heel eenvoudig vastschroeven op een houten regelwerk. Of beter nog op een metalen onderstructuur (bij Gyproc zijn dit de bekende Metal Studprofielen). De afstand van de plaatdragende regels of profielen wordt bepaald door de manier van plaatsen van de platen (overlangs of dwars) en de gebruikte plaatdikte. Gyproc-platen van 1200 mm breed schroef je eerst vast aan de randen en dan pas in het midden.

Het schroeven van Gyproc-platen

  1. Een Gyproc-plaat moet met een afstand van maximum 25 cm tussen de schroeven (verspringend van de ene plaat op de andere) worden vastgeschroefd. Duw de plaat daarbij altijd goed tegen de onderstructuur.
  2. Blijf minimum op 1 cm van de rand.
  3. Gyproc Schroeven zijn zelfborend: voorboren in de Metal Studprofielen is dus niet nodig. Dankzij de Gyproc Schroefkoppeling schroef je exact tot op de gewenste diepte zonder de plaat te beschadigen. De schroefkoppeling ontkoppelt automatisch wanneer de schroef op de juiste diepte zit. Gebruik steeds de Philips n° 2 bits (meegeleverd met de Gyproc Schroefkoppeling). Stel de schroefmachine op een hoog toerental in. Plaats de schroef op de schroefkoppeling en draai ze in de Gyproc-plaat. Let op: duw nooit met de schroefmachine op de Gyproc-plaat. Laat de machine en de schroef het werk doen...

Het voegen van Gyproc-platen

Het ABA-voegsysteem heeft door de jaren heen bewezen het beste systeem te zijn om Gyproc-platen af te werken. De voordelen ervan zijn legio.

Wat eerst?
Gyproc of de 'natte werken'?
Voer eerst de 'natte werken' uit (bepleistering, chapewerken,...), verlucht de ruimte goed en begin pas als het bouwvocht afgevoerd is.
Gyproc of de vloer?
Voer altijd eerst de chapewerken uit (cf. nat werk). Monteer vervolgens de Gyprocwanden op de chape en breng dan de tegels of vloerbekleding aan. Je kan de wand ook na de vloerbekleding of tegels plaatsen. Dit geeft echter een minder goede geluidsisolatie.
Gyproc-wand of Gyproc-plafond?
Plaats bij voorkeur eerst de Gyproc-wand en dan pas het plafond. Zo is een optimale geluidsisolatie tussen twee ruimtes gegarandeerd.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Meet de af te werken ruimte goed op en bepaal waar er deuropeningen of elektriciteits- en andere leidingen komen.
Bepaal hoeveel materiaal je nodig hebt. Raadpleeg hiervoor de lijstjes achteraan dit Doe-Boek. Let op: de vermelde hoeveelheden zijn netto hoeveelheden en kunnen verschillen afhankelijk van de specifieke situatie. Daarom bestel je best 5 á 10% meer voor eventueel materiaalverlies.