Waarom kiezen voor Gyproc-platen

Verschenen op 03/08/2014 in de rubriek Techniek -> Materiaal

Voor elke klus de juiste plaat

 • Gyproc A, de standaardplaat voor het maken van scheidingswanden, muurbekledingen en plafonds in 'normale' toepassingen zoals het afwerken van leefruimtes, slaapkamers, zolders,...
 • Gyproc WR, de waterwerende plaat (groen gekleurd, en dus ook wel 'groene plaat' genoemd) voor toepassingen in vochtige ruimtes zoals badkamers, douchecellen,...
 • Handyboard, de Gyproc-plaat met het handige formaat, behoort ook tot die laatste (waterwerende) categorie.
 • Gyproc RhinoWall XS900, de speciale 900 mm brede en 15 mm dikke plaat – dus extra stevig – die wordt gebruikt in combinatie met het Gyproc XS900-profielsysteem.
 • Gyproc A 4xABA, de plaat bij uitstek voor plafonds of wanden hoger dan 3 m. Dankzij deze plaat vermijd je moeilijk af te werken kopse voegen.
 • Gyplat-pleisterplaat, met ronde boorden, voor toepassing in plafonds of schuine daken die moeten worden bepleisterd. Opgelet: Gyplat is niet geschikt voor wanden.
  Er bestaan daarnaast nog andere plaattypes of Gyproc-platen in diverse afmetingen. Kijk op onze website voor meer details.

Waarom kiezen voor Gyproc-platen?
Wat een Gyproc-plaat uniek maakt, is dat ze uitstekend (lees: vlak) kan afgewerkt worden. Daartoe ontwikkelde Gyproc aangepaste voegproducten om de speciale ABA-langskanten af te werken. Controleer daarom steeds op voorhand de lange zijkant van de platen om je ervan te vergewissen dat ze uitgevoerd zijn met ABA-langskanten. In ons hoofdstuk over voegen ontdek je de voordelen van die ABA-voeg.
De belangrijkste voordelen van toepassingen met Gyproc-platen zijn:

 • het lichte gewicht van de constructies die je ermee uitvoert: je moet dus geen aanpassingen voorzien aan het bestaande gebouw; het is bovendien een flexibel systeem en je richt de ruimte in zoals je zelf wilt, je bent immers niet afhankelijk van waar de dragende balken en muren liggen.
 • je kunt er mooie vlakke constructies mee maken, vooral in combinatie met het Metal Stud-systeem; dankzij de speciale ABA-voegmethode met ABA-Joint of ABA-Joint Mix is de Gyproc-plaat perfect af te werken.
 • het is een eenvoudige, snelle en droge afbouwmethode: gemakkelijk te plaatsen, je kunt het werk onderbreken wanneer je wil, er komt nauwelijks water aan te pas en er zijn dus geen lange droogtijden; na plaatsing kan de ruimte onmiddellijk worden gebruikt.