Design badkamersanitair

Verschenen op 12/12/2013 in de rubriek Interieur -> Badkamer

Uitgangspunten
Onder het sanitair verstaan we alle toestellen en voorzieningen die bedoeld zijn voor de persoonlijke hygiëne. En daaraan worden steeds hogere eisen gesteld die niet alleen gericht zijn op het doelmatige, maar vooral ook op het esthetische aspect. Badkamers met fraai gevormd en gekleurd sanitair, houten wanden, plafonds met ingebouwde spots en tapijten op de vloer zijn geen zeldzaamheid. Natuurlijk is het fijn als je badkamer er mooi uitziet, maar de belangrijkste uitgangspunten moeten gericht zijn op een doelmatige keuze van de materialen.
Belangrijke uitgangspunten met het oog op een doelmatige materiaalkeuze zijn:
• Hygiëne: de toestellen moeten dus van een glad (of glad afgewerkt) en niet poreus materiaal zijn, zo vormgegeven dat bacteriën geen kans krijgen. Dit geldt ook voor de bekleding van de ruimten;
• Veiligheid: kans op uitglijden, stoten en verbranden moet worden voorkomen. Voor elektrische- en gasapparaten moeten de veiligheidsvoorschriften worden opgevolgd;
• Doelmatigheid: de toestellen en ruimten
moeten geschikt zijn voor het gebruik;
• Onderhoud: materialen en vormen moeten zodanig worden gekozen dat ze goed en eenvoudig schoon te houden zijn.

De wastafel
Wastafels met afgeronde hoeken voorkomen hardhandig stoten. De ruimte links en rechts van de wastafel moet circa 20 cm zijn. Een wastafel aan één zijkant tegen de muur is af te raden. Een dubbele wastafel is prettig, maar alleen noodzakelijk wanneer twee mensen daadwerkelijk hiervan gelijktijdig gebruik maken. Wanneer de ruimte dit toelaat, zijn twee ingebouwde bakken naast elkaar te prefereren boven een dubbele wastafel. De inbouw-wastafel is in een met kunststof afgewerkt blad gemonteerd, eventueel voorzien van kastjes aan de onderkant. De hoogte tot de bovenkant ligt tussen de 85 en 90 cm. Bij een wastafel op zuil bepaalt de lengte van de zuil de exacte hoogte.

Het toilet
Er bestaan twee typen toiletten: de vlakspoeler en de diepspoeler. De vlakspoeler en de diepspoeler zijn met onder-, achter- of zij-uitlaat in de handel. De hoogte van de pot is meestal het gemiddelde tussen kind en volwassene. Omdat dit voor bejaarden vaak te laag is, is voor hen een hangend toilet op de gewenste hoogte aan te raden. Zo'n toilet is aan de muur bevestigd en heeft een reservoir dat in de muur is ingebouwd. Vanzelfsprekend heeft een waterbesparend reservoir de voorkeur.

Het bidet
Het bidet, dat ook in Nederland steeds populairder wordt, is een zeer handige aanvulling op het sanitair in de badkamer. Het bidet heeft de functie van een wasbak en is in eerste instantie bedoeld voor het wassen van het onderlichaam. Daarnaast is het ook goed te gebruiken als voetenwasbak. Naast staande modellen zijn eveneens uitvoeringen voor wandmontage leverbaar.

De badkuip
De badkuip is leverbaar in diverse formaten, vormen en materialen. De inwendige vorm is belangrijk, evenals een goed hoofd- en voeteneind. Als het bad tevens dienst moet doen als douchebak, is een vrij vlakke, enigszins brede bodem aan te bevelen. Vooral in kunststof zijn exclusieve vormen leverbaar.
Het bad wordt meestal ingebouwd, hetzij met een traditioneel tegelwandje, hetzij met voor dit doel bestemde ommantelingen. Tegenwoordig zijn er ook weer mooie vrijstaande baden leverbaar zowel van klassiek als modern ontwerp.

Badommanteling
Een badommanteling is een soort kunststofschuimen 'mantel' waar de badkuip precies in past. Tegen de vlakke zijkant worden recht
streeks de tegels gelijmd. Het polystyreenschuim isoleert natuurlijk goed, maar of het water in zo'n ommanteld bad zoveel langer warm blijft, is twijfelachtig; de meeste afkoeling gebeurt aan het wateroppervlak. Een zekere geluidsisolerende werking kan onder bepaalde omstandigheden wel worden bereikt.
Om bij de afvoer te kunnen komen, wordt een reparatieluik (circa 30 x 30 cm) in de ommanteling opgenomen en meegetegeld. Er bestaan ook ommantelingen van hetzelfde materiaal als het bad, die niet meer afgewerkt hoeven te worden. Uiteraard kun je ook kiezen voor een muurtje van gasbetonblokken, dat geïsoleerd is met steenwol.

De douche
De douche kan uitgevoerd zijn als douchevloer of als douchebak. De douchevloer is een schuin
aflopend en eventueel verdiept gedeelte in de badkamervloer. Belangrijk is dat deze schuinte (afschot) naar de afvoer voldoende is. De douchevloer wordt meestal ter plaatse gemaakt van granito of keramische tegels. Indien mogelijk moeten de hoeken worden afgerond. Het
voordeel van de douchevloer is dat deze in elke gewenste vorm en afmetingen gemaakt kan worden. Met het oog op het opspatten van water is het nuttig om de douchevloer te voorzien van een opstaande rand.
De douchebak is kant-en-klaar te koop in verschillende uitvoeringen. Uitvoeringen die circa 25 cm diep zijn en voorzien zijn van een zitgedeelte, zijn aantrekkelijk voor kleine kinderen. Ze kunnen er in baden en bij het afdrogen en aankleden op het zitgedeelte staan.
Een douchebak is zelf te maken van watervast verlijmd multiplex. Deze wordt waterdicht gemaakt door enkele lagen polyesterhars en glasweefsel aan te brengen. Als de bak klaar is, ziet hij er uit als een kunststofbak. Het voordeel van deze manier is dat vrijwel iedere vorm gemaakt kan worden die tegemoet komt aan de beschikbare ruimte en aan je eigen persoonlijk wensen.

Het urinoir
Evenals een bidet hoort ook dit toestel in de bad kamer thuis, want het is een zeer nuttige toevoeging. Doordat het urinoir hoger wordt geplaatst dan de closetpot - ongeveer 65 cm hoog - is een beter en hygiënischer gebruik mogelijk. Het waterverbruik voor de spoeling kan energiezuinig worden ingesteld.