Besparende maatregelen : hoogrendementsbeglazing

Verschenen op 23/07/2014 in de rubriek Ruwbouw -> Isolatie

Vensters hebben een grote invloed op de warmteverliezen van de woning. Enkele beglazing en gewone dubbele beglazing kunt u het best vervangen door hoogrendementsbeglazing. Hoogrendementsbeglazing vermindert het warmteverlies door de ramen met 80% in vergelijking met enkele beglazing. Het verschil tussen gewoon dubbel glas en hoogrendementsglas is amper zichtbaar. Beide bestaan uit twee glasbladen met daartussen een spouw.

laagje (coating) dat aan de binnenzijde van een van de glasbladen is aangebracht. Dit metaallaagje zorgt ervoor dat de binnenwarmte in de kamer blijft terwijl het de invallende zonnestralen wel doorlaat. Ook kan bij hoogrendementsglas de spouw eveneens gevuld zijn met een edelgas, zoals argon, dat voor een nog betere isolatie zorgt. Ook het buitenschrijnwerk is van belang. Het warmteverlies door een venster wordt meebepaald door de isolerende eigenschappen van dat buitenschrijnwerk.
Bij een buitentemperatuur van 0 °C en een binnentemperatuur van 20 °C, krijgt u aan de binnenzijde van enkel glas een temperatuur van 5,6 °C en van 17,3 °C bij hoogrendementsglas met U=1,1 W/m²K.

Om een U-waarde van het venster (raamwerk+glas) van maximaal 2,0 W/m2K te behalen, zijn verschillende combinaties mogelijk, afhankelijk van de isolerende eigenschappen van het buitenschrijnwerk en van de beglazing.
U bespaart gemiddeld ongeveer 44 liter stookolie of 36 m3 aardgas bij vervanging van 1 m² enkel glas door hoogrendementsglas met een U-waarde van 1,1 W/m²K. De financiële besparing bedraagt jaarlijks per m² glasoppervlakte zo'n 19 euro bij stookolie en 21 euro bij aardgas (prijzen maart 2009).
Voorbeelden van combinaties met verschillende materialen van schrijnwerk bij gebruik van superisolerende beglazing met een U-glas = 1,1 W/m²K (gasgevulde beglazing met lage emissiefactor en 15 mm spouw):
• Een venster in hardhout met 60 mm profieldiepte en een warmtedoorgangscoëfficiënt U-schrijnwerk = 2,0 W/m²K resulteert in een venster met een U-waarde = 1,7 W/m²K
• Een aluminiumvenster met thermische geïsoleerde profielen en een warmtedoorgangscoëfficiënt U-schrijnwerk = 2,6 W/m²K resulteert in een venster met een U-waarde = 1,9 W/m²K.
• Een kunststofvenster in pvc met een profiel met meerdere kamers en een warmtedoorgangscoëfficiënt U-schrijnwerk = 1,8 W/m²K resulteert in een venster met een U-waarde = 1,7 W/m²K.