Onspannen in de hottub in eigen tuin

Verschenen op 23/10/2014 in de rubriek Tuin -> Tuinaanleg

Een hottub is een groot bad, waar meerdere personen in kunnen zitten. Het verwarmde water van de hottub wordt gebruikt om te relaxen en de ontspannen. Veelal gaat dit samen met massage of hydrotherpie. In bijna alle gevallen is de hottub voorzien van waterjets waar het water uit komt gespoten wat een masserend effect heeft op het lichaam. Hottubs worden meestal in de tuin gebouwd, maar hou er wel rekening mee dat er ietwat bescherm moet zijn, tegen natuurelementen alsook voor de eigen privacy. Soms wordt zo'n hottub ook spa of jacuzzi genoemd. Het verschil met een hottub en een jacuzzi is dat een hottub meestal buiten wordt geplaatst.

Watermassage van de hottub
Massage is een van de belangrijkste eisen wanneer je een hottub neemt. De meeste tubs hebben jets die geconcentreerd zitten bij de spieren van nek, schouder en rug. De meeste hottubs worden uitgevoerd met 6 tot 32 jets. Uit die jets wordt het water naar buiten gespoten. De grootte van de jets is belangrijk voor het massage-effect. Hottubs met kleinere jets gaan zicht vooral toespitsen op de specifieke zones. Grotere jets geven dan weer een heerlijk algemeen ontspannender gevoel.
De massagejets bestaan in twee manieren. Een eerste soort jets bij een hottub is het opzuigen van het water van het bad zelf, en opnieuw met druk door de jets terug in het bad stuwen. De andere soort gebruikt lucht om door de jets naar binnen te stuwen. Hierdoor ontstaan luchtbellen die door de kracht van het instuwen eveneens een ontspannend effect hebben. Er bestaat ook een combinatie van water samen met lucht.
De werking van de jets bij een hottub zorgen ervoor dat de bloedvaten zich gaan wijder openzetten, waardoor de bloedcirculatie sneller verloopt in uw lichaam. Wat de afvoer van afvalstoffen bevorderd.

Belangrijk bij hottubs is dat het water gereinigd wordt. Organismen houden van het warme water, en wanneer het water niet wordt gefilterd zou dit een bron van bacteries zijn. Een goede chemische reiniging bij hottubs is hier dus echt wel noodzakelijk.

Reiniging van hottubs
Om de hottub proper te houden is het belangrijk dat het fysisch vuil van buiten alvast kan geweerd worden. Daarvoor bestaan er speciale overkappingen die ervoor zorgt dat bladeren en insecten alvast niet in het bad terrecht komen.

Veel hottubs reinigen zichzelf door middel van een filter. Wanneer u regelmatig een bad neemt is het een goed idee om wekelijks de filters te gaan schoonspuiten met lauw tot warm water. Iedere maand de filters reinigigen met een speciale cleaner helpt om de vetresten te verwijderen. Mocht u dit niet doen dan riskeert u na verloop van tijd een verminderde functionering.

Hou ook even de hoofdsteunen in de gaten. Deze zijn eenvoudig te reinigen met een beetje zeep. Niemand ligt toch graag op een vieze hoofdsteun?

 

En nu : vlug naar buiten in de hottub voor een heerlijk relaxerend bubbelsensatie.