Houtkachel plaatsen, verwarming met hout

Verschenen op 10/01/2015 in de rubriek Interieur -> Kachels

Een eerste gedacht om in de gaten te houden bij de plaatsing van een houtkachel is dat er voldoende ruimte aanwezig moet zijn tussen de houtkachel en eventuele brandbare materialen in de buurt. Zo kan en mag een zetel niet te dicht bij de houtkachel staan. Eenmaal de houtkachel gloeiend heet wordt zou het kunnen gebeuren dat de zetel daarnaast begint te smelten en/of vuur vat. Veiligheid bij het plaatsen van een houtkachel is dus wel geboden !

Houtkachel plaatsen, verwarming met hout
Meestal is het de bedoeling dat een houtkachel zo weinig mogelijk plaats inneemt in het interieur maar men moet ook het brandgevaar tot een minimum beperken. Daarvoor worden altijd hittebestendige materialen gebruikt die niet tegen de te beschermende oppervlakten geplaatst worden. Er moet altijd ruimte gelaten worden zodat de lucht kan circuleren achter de hittewerende materialen zodat de achterliggende materialen niet te heet worden.

Over het algemeen zijn de houtkachels zo uitgerust dat de hitte aan de zijkanten en de bovenkant wordt afgegeven. De onderkant van een houtkachel is meestal beschermd met een hittewerend plaat om de ondergrond (zoals parket, laminaat, novilon,…) tegen verbranding te beschermen.

Bij de plaatsing van een houtkachel is het aangeraden om de afstand tussen de kachel en het aansluitpunt van de schoorsteen zo kort mogelijk te houden. Ook bochten zijn afgeraden, dit komt de afvoerwerking niet ten goede. Indien je een korte bocht moet gebruiken is het beter om 2 flauwere bochten te gebruiken in plaats van 1 korte.
Afvoerbuizen voor houtkachels zijn het best geen gegalvaniseerde stalen, maar zwarte buizen. De gegalvaniseerde buizen zijn vaak uitgerust met een speciale laag die niet zo goed bestand is tegen de hitte van de afvoergassen van de houtkachel. Buizen die aan elkaar moeten gesloten worden (bijvoorbeeld voor aankoppeling van bochten of verlengingen) dienen minstens 3 cm over elkaar aangesloten te worden, en vastgemaakt met schroeven. Zoniet riskeer je de kans dat er toxische gassen in de kamer komen van de houtkachel.

Een houtkachel steekt ook zijn afvoergassen in de schoorsteen, het is belangrijk om de schoorsteen jaarlijks te controleren door een schoorsteenveger. Roetafzetting aan wanden van de schoorsteen is een veel voorkomend probleem. Indien er veel roetafzetting is wijst dit meestal op het verbranden van minder goede kwaliteit hout en of hout dat niet droog genoeg is.