Het inrichten van een moderne badkamer

Verschenen op 08/12/2013 in de rubriek Interieur -> Badkamer

De situatie en de afmetingen

Was de badkamer ooit voornamelijk bedoeld als functionele ruimte, tegenwoordig wordt hij steeds meer gebruikt als ruimte om in te relaxen. Zo vind je in moderne badkamers allerlei soorten douchekoppen voor wisseldouches en stoomdouches, en soms zelfs een bubbelbad of een sauna.
Maar, ouderwets of modern, de badkamer bevindt zich over het algemeen nog steeds op een centrale plaats in huis. Alle bewoners moeten er immers gebruik van kunnen maken. Dat betekent wel dat aan- en afvoerleidingen via een ondergelegen vertrek naar de huisriolering moeten worden geleid. Is de badkamervloer verhoogd, dan kunnen de liggende leidingen daaronder verborgen worden.

Een paar dingen zijn belangrijk bij het bouwen of verbouwen van de badkamer:
• een zo recht mogelijke leiding naar de huisriolering zonder al te veel bochten in verband met verstopping;
• het uit het zicht leggen van de leidingen;
• voldoende ventilatie;
• het vermijden van geluidsoverlast van vallend en toestromend water;
• het aandacht besteden aan het (lange) leiding
beloop van het warmteapparaat (op zolder). Gezien de aard van dit vertrek zijn uitzicht en zonlicht minder belangrijk.

Een optimaal uitgeruste badkamer vraagt om een goede planning. Wat je van je badkamer wilt maken, hangt in de eerste plaats af van het budget en van de ruimte die je ter beschikking hebt. Is de ruimte klein en moet ook de wasmachine er een plaats hebben, dan betekent dat passen, meten en rekenen. Bij nieuwbouw geldt dat de afmetingen bepaald worden door de afmetingen van de apparatuur en de bewegingsruimte.
Is er plek genoeg in huis, dan zou je je de luxe kunnen permitteren van een extra douchecel op de beganegrond. Dat is handig voor degene die vuil werk verricht, zoals tuinieren, of sleutelen aan de auto, of om de kleintjes voor het eten vlug van het speelvuil te ontdoen.

De afmetingen
De meest ideale situatie is natuurlijk wanneer de architect een badkamer ontwerpt naar je eigen wensen. Meestal ligt de situatie echter andersom. In het gunstigste geval weet je hoe groot de badkamer gaat worden en kun je die binnen bepaalde grenzen zelf indelen. Op dat moment moet je gaan rekenen. Een zitbad neemt een ruimte in van 90 x 120 cm; voor een ligbad is dat 80 x 180 cm. Daarnaast moet je rekening houden met een bewegingsruimte ernaast van 70 x 100 cm of 70 x 120 cm. Een gangbare badkuip is 75 x 170 cm groot. Een wastafel is ongeveer 60 cm breed en 50 cm diep en hiervoor moet je minstens een stuk van 80 cm breed en 50 cm diep reserveren. De bewegingsruimte ervoor is 80 cm breed en 70 cm diep. De maten van een douche vind je bij dat onderwerp vermeld. Voor het bidet, het urinoir en het closet, heb je een ruimte nodig van 60 breed en 130 cm diep. De plaatsbepaling van deze elementen is aangegeven op een aantal schetsjes.
Op alle plattegronden zie je dat de badkuip met de lange zijde tegen de muur staat. Logisch, want dat bespaart ruimte, tegelwerk en schoonmaakwerkzaamheden. Zorg er alleen voor dat je het bad niet onder een laag raam plaatst vanwege de snelle afkoeling die daar ontstaat.
Met een scherm, zoals een douchewand, kun je de wc wat meer 'privacy' geven. Het mooiste is natuurlijk een aparte wc-ruimte. Met het oog op het schoon- en droogmaken van de vloer is een schrobputje in de vloer praktisch. Het plaatsen van een hoogtezon, solarium of zelfs een sauna, vereist nog meer ruimte.

Badkamermeubelen
Je kunt de wastafel op de ouderwetse manier aan de muur monteren. Maar er zijn ook origineler manieren denkbaar, zoals een wastafelmeubel met half-ingebouwde of geheel verzonken waskom. Zo'n waskom is in allerlei kleuren verkrijgbaar. Een nadeel: de aansluitingen van de waskom op het geplastificeerde spaanplaatblad en de in- en uitwendige hoeken van het meubel zijn kwetsbare punten.
Om uit het grote assortiment van badkamermeubelen zinvol te kiezen is het verstandig om eerst op een rijtje te zetten wat je allemaal wilt opbergen in de badkamer. Zo kun je denken aan een bewaarplaats voor de vuile was, of aan een afsluitbaar kastje voor de medicijnen. Verlies daarbij de maten niet uit het oog. Een kastje van 25 cm diep is niet geschikt voor het opbergen van handdoeken, en in een laatje van 7 cm hoog kun je geen flessen shampoo kwijt.

De wasmachine in de badkamer
De wasmachine is een lastig ding. Waar moet hij staan? In de keuken is niet zo handig, vooral niet als de keuken in open verbinding staat met de woonkamer. Op zolder is ook niet ideaal, want dan moet je iedere keer met een volle wasmand die zoldertrap opklauteren. Het beste zou zijn in een verwarmde bijkeuken of garage.
Heb je geen bijkeuken of garage, dan is de badkamer de beste oplossing. In verband met geluid en wasluchten is dit een geschikte plaats, want de badkamer is meestal vlak bij de slaapkamer en daar komt de vuile was vandaan en moet de schone naartoe.
Ook technisch gezien is de badkamer geschikt, want de hoge stenen dorpel naar de gang en de waterdichte vloerafwerking kunnen kleine watersnoodrampen voorkomen als de wasmachine een keer op tilt slaat. Je kunt dan met een gerust hart weggaan als hij zijn werk doet.
Waar je de wasmachine ook plaatst, de elektrische aansluiting van de automaat geschiedt altijd door middel van een vaste snoerverbinding naar een hoog aan de wand geplaatste druipwaterdichte trekschakelaar met een verklikkerlampje. Zet deze schakelaar na beëindiging van het wasprogramma altijd op 'uit'. Veiligheid gaat voor alles! Watertoevoer krijg je van een extra tappunt met speciale kraan met beluchter, waarop de slang wordt geschroefd.
Tussen de kraan en de slang kan een waterstop worden gemonteerd die ervoor zorgt dat er niet meer dan een ingestelde hoeveelheid water per keer doorstroomt. De afvoer moet bestaan uit een dikwandige hittebestendige PVC-buis van tenminste 50 cm lang met een stankbocht (sifon) waarin je de afvoerslang van de wasmachine stopt.