Kelder als opbergruimte

Verschenen op 11/10/2014 in de rubriek Ruwbouw -> Ruwbouw en afbraak

De gewone kelder
De kelder is een beetje een onhandige berging. De meeste kelders zijn namelijk niet zo groot en de toegang bestaat vaak uit een nauwe opening met een smalle trap. Maar de kelder is wel een ideale bergplaats voor levensmiddelen als aardappelen of wijn. En de smalle lage kelderkast onder de trap biedt, mits goed ingedeeld, een efficiënte berging en geeft extra provisieruimte met een redelijke koeling. De kelder is echter niet geschikt voor langdurige opslag van bederfelijke etenswaren. Legplanken tegen de onderkant van de trap en langs de wand(en) zorgen ervoor dat de opslag bereikbaar blijft.

Prefab kelder
Een geprefabriceerde kelder is uit één stuk gewapend beton gemaakt en in diverse afmetingen leverbaar. Deze in de fabriek vervaardigde units zijn gegarandeerd waterdicht. De bak kan op of naast de fundering (op een gestorte betonvloer) worden geplaatst en is naar wens te voorzien van een betonnen dak met uitsparing voor het trapgat. De afwerking is zeer eenvoudig; door de gladde wanden is een likje verf voldoende voor een heldere hygiënische kelder, maar vloer en wanden kunnen ook betegeld worden als je dat mooier vindt.

Vochtwering
Van een kelder mag je verwachten dat deze waterdicht is. Een lekkage is funest en van buitenuit door de omringende grond nauwelijks te herstellen. Middelen om dit ongemak van binnenuit te verhelpen moet je kritisch en selectief beoordelen. In zo'n geval kan het verstandig zijn rapport op te laten maken door een gespecialiseerd bedrijf.
Een koele kelder zal uiteraard last hebben van (een overvloed aan) condens. Goede ventilatie is dus van essentieel belang.
De oude kurkdroge kelders danken hun kwaliteit aan het valraam met koekoek. Deze laatste was nodig om het raam te laten profiteren van de buitenlucht. Het dak bepaalt ook de vloerhoogte van de ruimte erboven en ligt meestal even boven het maaiveld. Om de grond bij het raam blijvend tegen te houden, is een muurtje gemetseld waarop een rooster is aangebracht. Om ongewenst bezoek te weren is ook het raam voorzien van een traliewerk. Ontluchting kan eveneens plaatsvinden via een koker die vanuit de kelder is verbonden met de buitenlucht en eventueel is voorzien van een ventilator.
Condens is eveneens te bestrijden met een elektrische luchtontvochtiger. In dat geval zijn geen andere ventilatievoorzieningen nodig. Je kunt zelf ook voorzorgen nemen door bijvoorbeeld open stellingen te plaatsen, dus zonder achterwand, zodat de circulerende lucht de wand achter de stellingen kan bereiken.