Sterke keramische tegels en duurzaam als vloer

Verschenen op 14/04/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Egale tegels worden geproduceerd in standaardkleuren voor bijpassende keuken- of badkameraankleding. Tegels komen met complete motieven op een enkele tegel, of in serie van vier of meer die tezamen een motief vormen. Randtegels kunnen gebruikt worden om deuren of spiegels te omlijsten, in contrasterende of bijpassende kleuren.
Tegels zijn gewoonlijk vierkant of rechthoekig, in alle soorten maten. Er zijn speciale tegels met oplopende rand voor (natte) werkoppervlakten, om water tegen te houden. Kleinere tegels — vaak mozaïektegels genoemd — worden vaak verkocht op vellen papier of linnen draadwerk. Een vakhandelaar kan u voorrekenen wat u nodig heeft als u hem een schets laat zien met de vorm en afmetingen van het te betegelen oppervlak.

Soorten keramische tegels

De traditionele afgeronde keramische tegels die vroeger gebruikt werden voor het afwerken van randen en uitstekende hoeken, zijn tegenwoordig vervangen door met glazuur afgewerkte tegels. Sommige soorten muurtegels zijn al voorzien van uitstekende afstandstekens zodat ze kaarsrecht geplaatst en gevoegd kunnen worden. Maar ook zijn er kleine plastic paskruisjes in de handel, waarmee u de tegels perfect in lijn kunt brengen. Ook lucifers of stukjes karton kunt u
bij het aanbrengen van tegels gebruiken.

Voordat u een tegelwand maakt moet de ondergrond egaal worden gemaakt, en moet u het patroon waarin u de tegels wilt leggen, duidelijk voor ogen hebben. Een tegelvloer legt u eerst 'droog', werkend vanuit de kamerbreedte. U kunt ze dan nog aanpassen om een goed patroon te krijgen. Omdat muren (vooral de hoeken) vaak ongelijk zijn, is het handig om gebruik te maken van dunne latjes die u als een haaks raamwerk op het grootste muurvlak uitzet, waarbinnen u de tegels exact kunt zetten. Leg op werkplekken eerst een laag tegels tegen de rand, en schuif net zo lang tot de tegels aan de zijkanten gelijk liggen.

Houten ondervloeren moeten eerst behandeld worden met een polyvinyl afdichter, 24 uur voordat u de tegels gaat leggen. Wanneer u tegelhechtmiddel koopt, overleg met de vakman over de hechtkracht, hechttijd en waterweerstand, en lees de gebruiksaanwijzing goed door. De meeste middelen hechten de tegels aan praktisch alle soorten oppervlakten, maar er zijn uitzonderingen. Zo heeft u een speciaal epoxylijm nodig om tegels op een vinyl ondergrond te leggen. Muurspecie is meestal al gemengd, en in afsluitbare tubes te krijgen. Hechtmiddelen voor vloertegels zijn gebaseerd op cementspecie in poedervorm; u mengt de specie met water volgens de gebruiksaanwijzing. Snelspecie laat meestal toe dat u al binnen 24 uur over de tegels kunt lopen, maar wacht nog minstens een dag langer voor u met zwaarder meubilair (ligbad, ijskast en dergelijke) gaat sjouwen bij het opnieuw inrichten.

Nadat de tegels gelegd zijn, moet de specie een tijd drogen (aangegeven door de gebruiksaanwijzing). Dan worden de groeven tussen de tegels met vulspecie gevoegd. Deze voegspecie, die vuil en water tussen de tegels tegenhoudt, is vaak te krijgen in aantrekkelijke en bijpassende kleuren. In keukens en badkamers moet speciale voegspecie gebruikt worden dat tegen water bestand is. De poederspecie wordt vermengd met water en in de voegen uitgestreken. Nadat de overtollige specie is weggeveegd en de voegen droog geworden zijn, worden de tegels met een zachte doek schoongemaakt.

Keramische tegels zetten:
Tegelzetten kunt u met eenvoudig gereedschap: een waterpas en een krijtje, een tekenhaak om de tegels recht te houden, en ten slotte een geprofileerde troffel (het soort profiel wordt meestal door de leverancier van het hechtmiddel aangegeven). Voor het snijden van ongeglazuurde vloertegels moet u waarschijnlijk een zware tegelsnijder huren bij de vakman. Voor geglazuurde tegels kunt een tegelsnijder met hardmetaal- of diamantkop gebruiken, en voor het snijden en breken van hoeken een breektang. Een gatenzaag met hardmetalen snede kan veel tijd sparen in het maken van een grote hoeveelheid gaten, een een koolstofmetalen zaagblad in een beugelzaag kan gebruikt worden om moeilijke vormen uit te zagen. Bescherm uw ogen door een veiligheidsbril te dragen tegen tegelsplinters als u dit gereedschap om de keramische tegels in de juiste vorm te zagen gebruikt.