Keramische tegels als vloerbedekking: keuze van een keramische tegel

Verschenen op 28/12/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

De opkomst van keramische tegels

Keramische tegels als vloerbedekking: keuze van een keramische tegel
Sinds halfweg de 19de eeuw worden tegels ook machinaal vervaardigd. Keramische tegels worden gemaakt van fijne, gemalen klei die onder hoge druk in vormen geperst en vervolgens bij hoge temperatuur gebakken wordt. Er bestaat een ontzettend grote keuze in kleuren, dessins, vormen, afwerkingen en maten, zodat deze tegels in nagenoeg elke interieurstijl een plaatsje vinden. Bovendien zijn ze hard en duurzaam. In tegenstelling tot pakweg zware en meer poreuze natuursteen zijn ze bijzonder praktisch omdat ze in zeer gebruiksvriendelijke vormen beschikbaar zijn.

De slijtvaste keramische tegels hebben nog meer praktische voordelen. Ze zijn waterdicht en vlekbestendig, en daardoor ook uiterst onderhoudsvriendelijk. Volledig geglazuurde tegels zijn bovendien bestand tegen vorst, zodat ze ook buiten gebruikt kunnen worden. De harde structuur van keramische tegels maakt echter dat ze allesbehalve geluiddempend en helemaal niet veerkrachtig zijn. Wat erop valt breekt gemakkelijk. Bovendien is het erg vermoeiend om lange tijd op dit soort vloeren rechtop te staan. Tegelvloeren zijn daarenboven over het algemeen ook koel, al kan dat door middel van vloerverwarming wel verholpen worden. Omwille van het gladde oppervlak is het bij deze tegels altijd uitkijken geblazen. Zeker als ze nat zijn glijdt u er makkelijk op uit, al zijn er tegenwoordig wel voldoende antislipsoorten op de markt te verkrijgen.

Keramische tegels leggen

Keramische tegels kunnen in cement gelegd of op de ondergrond gelijmd worden met tegellijm. Het plaatsen van een tegelvloer is een erg verfijnde en arbeidsintensieve job, werk voor een vakman. Ook de regelmaat van de voegnaden is bepalend voor het uiteindelijke resultaat.

Op de keper beschouwd zijn industrieel gemaakte keramische tegels zeer regelmatig qua kleur en afmetingen. Dikkere tegels, zoals vloertegels, hebben echter meer krimp tijdens het bakproces dan dunnere tegels. De voegnaden vangen kleine maatverschillen op. De zogenaamde gerectificeerde tegels, die momenteel erg in trek zijn, kennen dit probleem niet omdat ze na het bakproces exact op maat worden gezaagd. Hierdoor zijn gerectificeerde tegels niet alleen honderd procent maatvast, ze lijken in de verwerking ook op natuursteen: met hun scherpe rand kunnen ze immers dichter tegen elkaar gelegd worden. Dat geeft de vloer een strak uiterlijk.

Een opmerkelijke trend bij de keramische tegels is de terugkeer naar eenvoudige, natuurlijk aandoende dessins. Hoewel het gros van de fabrikanten nog steeds zweert bij drukke, ietwat vergezochte dessins, die ze via ingewikkelde technieken op de tegel proberen te krijgen, proberen anderen weer net vanuit bestaande technieken het keramische karakter van de tegel te herwaarderen. Ze halen als het ware de keramiek weer boven de glazuur. Er worden uiteraard nog steeds glazuurbeschermlagen aangebracht, maar dit gebeurt
niet meer ten koste van de natuurlijke charme van de keramiek. Een andere opvallende trend bestaat erin de tegels aan te vullen met andere materialen uit de architectuur zoals glas, rubber, aluminium of roestvrij staal. Het kan ook dat die andere materialen betrokken worden bij de productie van de tegels. Op die manier wordt niet alleen een nog grotere verscheidenheid aan tegelsoorten gecreëerd, het schept ook nieuwe mogelijkheden op het vlak van interieurinrichting, in combinatie met andere bouwmaterialen. Steekt een 'gewone' tegelvloer normaal gezien bijvoorbeeld fel af tegen een aanliggende vloer uit rubber, dan zal dit in het geval van keramische tegels waarin rubberelementen werden verwerkt niet meer het geval zijn.

Harde keramische tegels zijn zeer eenvoudig te onderhouden. Het volstaat om uw vloer te dweilen met warm water en een zacht reinigingsmiddel en hem daarna met schoon water grondig na te dweilen. Gemorste vloeistoffen worden evenwel best zo snel mogelijk opgenomen. Hardnekkige vlekken van zure vloeistoffen als wijn, alcohol, azijn en vruchtensap verwijdert u in het slechtste geval met terpentijn.

De duurzaamheid van een vloer met keramische tegels:

 • Vochtbestendig: 9/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 9/10
 • Slijtvastheid: 8/10
 • Thermische belasting: 8/10

Pluspunten van een keramische tegelvloer:

 • slijtvast
 • duurzaam
 • zeer onderhoudsvriendelijk
 • immense keuze aan dessins, maten en vormen
 • vlekbestendig en waterdicht
 • in sommige gevallen vorstbestendig
 • combineerbaar met vloerverwarming

Minpunten van keramische tegels:

 • koel
 • lawaaiig
 • glad indien nat
 • nier veerkrachtig
 • grote verschillen in prijs en kwaliteit
 • door vakman te leggen