keukenwerklad kiezen: soorten keukenwerkbladen

Verschenen op 22/10/2013 in de rubriek Interieur -> Keuken

Wanneer het budget beperkt is kan je beter besparen op andere zaken, maar niet op een keukenwerkblad. Dit is iets wat kwalitatief en mooi moet zijn. Het wordt dagelijks gebruikt en het valt meteen op wanneer er iemand op bezoek komt.

Zorg ervoor dat dit het pronkstuk van je keuken wordt!

Een keukenwerkblad moet altijd groot genoeg gekozen worden. De hoogte van de keuken is ook erg belangrijk. Vroeger waren de standaardmaten lager dan tegenwoordig.  De hoogte van het werkblad van een keuken ligt tussen de 80 en 90 cm. Ben je kleiner dan 1m70, kies dan iets tussen 80 en 85 cm. Ben je groter dan zul je meer voordeel hebben wanneer je eerder naar de 90 cm gaat.

Als stelregel voor de hoogte van een keukenwerkblad wordt gezegd dat je met je vingertoppen de onderkant van de spoelbakken moet kunnen raken zonder gebogen te staan. Moet je dieper bukken? Dan zal dat later lastig zijn in de rug. Je hebt maar 1 rug, dus draag er zorg voor.
Kleur van keukenbladen is ook belangrijk. Op donkere keukenbladen heb je het voordeel dat vetsporen of resten minder snel zullen opvallen. Kies je voor een lichtere kleur van werkblad dan zal de keuken in zijn geheel groter lijken.

Indien het mogelijk is probeer een werkblad te vinden uit 1 stuk. Dit oogt altijd mooier, maar het moet natuurlijk praktisch realiseerbaar zijn. Een groot keukenwerkblad heeft natuurlijk een groot gewicht, zorg daarom dat de dragende constructie ruim het gewicht aankan.

Onderhoud op een keukenwerkblad is vrij eenvoudig. Aangezien het hier een harde steen betreft kan je snel het hele werkblad reinigen. Hou hier echter wel in het achterhoofd dat reinigingsproducten op basis van sterke basen of zuren de beschermlaag kunnen aantasten. Vraag hier vooraf raad over bij de persoon wie het keukenblad komt installeren.
Krassen kunnen ook voorkomen, wil je minder krassen? Dan kies je voor een hardere soort natuursteen.

Natuurlijk is de prijs niet van de minste. Een geplakte houten plaat is uiteraard goedkoper, maar vraag jezelf af hoe langzoiets zal kunnen meegaan. Alles is natuurlijk afhankelijk van je budget voor de verbouwing van de keuken.

Een keukenblad hoeft niet te bestaan uit natuursteen. Inox is ook erg in. Dit oogt modern en is eveneens hygiënisch. Let ook hier op met fysische beschadiging van het keukenwerkblad.