Keuze van de vijverpomp

Verschenen op 21/02/2015 in de rubriek Tuin -> Vijver

Koop een pomp en filter met de juiste doorstroomsnelheid en capaciteit voor uw vijver. Informeer u bij uw speciaalzaak of vijvercentrum.
Neem als uitgangspunt dat de totale inhoud van uw vijver gemiddeld iedere twee uur door de filter moet worden gepompt. Hoe groter de vijver echter, hoe minder vaak het water moet worden gefilterd.
Van belang is dat u een betrouwbare pomp van goede kwaliteit aansluit op uw filter.
Let bij de aanschaf van een pomp ook op de doorstroomsnelheid.
Over het algemeen gaat men uit van een `nulstandaard', wat wil zeggen dathet aangegeven niveau van toepassing is zolang de pomp geen water hoeft op te pompen. Hoe groter het verschil is dat de pomp moet overbruggen, hoe geringer de stroomkracht is.
Het is daarom van groot belang dat u berekent welk hoogteverschil uw pomp moet aankunnen om het water de filter in te pompen.
Raadpleeg hiervoor de tabellen op de verpakking van uw pomp.
Vereist uw filter een doorstroming van 6750 liter per uur, overtuig u er dan van dat uw pomp dit aankan als de filter boven het niveau van de vijver is geplaatst. Als op de pomp ook een fontein is aangesloten, dan moet hiervoor een derde van het vermogen van de doorstroming berekend worden. Onthoud dat de pompkracht over het algemeen is berekend voor schoon water en dat verstopping van voorfilters niet is ingecalculeerd. Het maximale vermogen van de meeste pompen vermindert met een derde bij sterke verontreiniging van de vijver.

Gebruikt u de pomp voor een waterval, dan is per 15 cm breedte een doorstroming van 1350 liter per uur vereist om een dunne laag water te vormen. En ook hier geldt dat deze doorstroming op het niveau van de waterval vereist is. Een waterval met een breedte van 45 cm vereist een pompkracht van 4050 liter per uur. Is de waterval 1,5 m hoog, dan moet de pomp een vermogen hebben van 4050 liter per uur.

Gelukkig verstrekken de meeste fabrikanten een overzicht met de verschillende vermogens bij diverse hoogten. Indien u twijfelt, is het altijd beter een wat zwaardere pomp te kopen, omdat de capaciteit met hulpstukken makkelijk op een geringer vermogen afgesteld kan worden.
Overtuig u er bij de aanschaf van een pomp van dat reserveonderdelenmakkelijk verkrijgbaar zijn en informeer naar de levensduur van dragende onderdelen en waaiers.

Een externe boxfilter
Als u dit type boxfilter gebruikt, koop dan een degelijke pomp, sterk genoeg om het totale volume van uw vijver eens per twee uur door de filter te pompen.
Filter en fontein
Wilt u dezelfde filter gebruiken, maar ook een fontein in de vijver, installeer dan een sterkere pomp die een derde van het watervolume door de fontein voert.
Waterval en fontein
Een fontein en een hoger geplaatste filter voor een waterval knnen nét iets te veel gevraagd zijn van één pomp. Gebruik er daarom twee: elk met voldoende capaciteit voor zijn taak.

Bereken het volume van uw vijver

Vermenigvuldig de gemiddelde lengte, breedte en diepte van uw vijver met elkaar. Hierdoor verkrijgt u de hoeveelheid in kubieke meter. Vermenigvuldig de uitkomst met 1000 om de inhoud in liters om te rekenen.

Voorbeeld:
Gemiddelde lengte: 2,2 m Gemiddelde breedte: 1,5 m Gemiddelde diepte: 0,9 m
2,2 x 1,5 x 0,9 = 2,97 kubieke meter 2,97 x 1000 = 2970 liter