Kiezen voor een linoleumvloer

Verschenen op 23/11/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Linoleumvloer plaatsen : waarom kiezen voor linoleumvloeren
Eigenschappen van een linoleumvloer

Op de keper beschouwd is het eigenlijk vreemd dat linoleumvloeren zo lang als de ultieme faux-pas in de interieurwereld golden want dit volledig natuurlijke product kan bogen op tal van positieve eigenschappen. Sterker: met een levensduur van meerdere decennia is linoleum zonder twijfel een van de duurzaamste vloerbekledingen die er bestaan! Net zoals hout of leder wordt een linoleumvloer trouwens sterker en mooier met de jaren. Dat heeft het te danken aan zijn samenstelling. Linoleum wordt vervaardigd uit lijnzaadolie van vlas, uit houtmeel, kurkpoeder, harsen, kalk en jute. Stuk voor stuk natuurlijk ontgonnen grondstoffen die niet alleen quasi onuitputtelijk zijn (en dus niet nefast voor het milieu), maar bovendien na 25 à 40 jaar ook nog eens volledig biologisch afbreekbaar. Van een milieuvriendelijke vloer gesproken!

Daarenboven zijn linoleumvloeren antistatisch (waardoor ze stof en huismijten afstoten en dus niet-allergeen zijn), comfortabel, veerkrachtig, redelijk slipvast en geluiddempend. Precies omdat linoleum uit louter natuurlijke producten is opgebouwd, neemt het ook snel de warmte van de omgeving aan. Ideaal voor warme voeten dus, en bovendien uitstekend combineerbaar met vloerverwarming.

Met al die voordelen kon een herwaardering van dit vloertype niet uitblijven. Met de invoering van nieuwe productie- en bewerkingstechnieken kwam die er ook. Plots werd het mogelijk om ontzaglijk veel kleurenvariaties, afwerkingen (gevlamd, gespikkeld etc.), geometrische patronen en andere designtoepassingen aan te bieden. Dit is meteen ook de grootste troef van hedendaagse linoleumvloeren want als er een vloertype is waarmee u volledig uw zin kan doen, is het dit wel. Dankzij moderne computertechnieken biedt elke kwaliteitsleverancier u immers de mogelijkheid om zelf uw vloerdesign (mee) te ontwerpen. Wie op zoek is naar een originele vloer die lang meegaat, hoeft dus niet verder te zoeken.

Heeft linoleum dan alleen maar positieve eigenschappen? Helaas niet. Zo hebben deze vloeren als belangrijkste nadeel dat ze absoluut niet vochtbestendig zijn. Linoleumvloeren moeten deskundig worden gelegd want als er water in de naden loopt, gaan ze rotten. Het materiaal mag dan op het eerste gezicht relatief goedkoop lijken, de plaatsing door vakmannen kan de prijs fel de hoogte injagen. Handige doe-het-zelvers evenwel moeten zeker met linoleumtegels overweg kunnen. Andere minpunten van deze vloeren zijn dat ze niet bestand zijn tegen agressieve schoonmaakmiddelen en dat ze voor ze gelegd kunnen worden eerst 48 uren moeten acclimatiseren. Laat u echter niet afschrikken door het cliché dat linoleumvloeren na het leggen een gele schijn vertonen die op de stalen niet te zien was. Dit effect is een normaal gevolg van het productieproces en verdwijnt volledig na enkele uren blootstelling aan zonlicht.

Gezien het overweldigende assortiment is het onmogelijk om een duidelijk overzicht te geven van alle kleuren en ontwerpen die het complete linoleumgamma biedt, maar enkele gloednieuwe, hippe trends willen we u toch niet onthouden.
Zo onderscheidt de moderne Tweeds & Crocodiles-lijn van Marmoleum zich op verschillende vlakken van de gangbare kleurenassortimenten. De belangrijkste kenmerken van deze nieuwe designlijn zijn z'n zachte, natuurlijke uitstraling en een scala aan bijzondere kleuren, zoals limegeel of retrotinten als warm rood, bruin en zwart. Het Crocodiles-gamma onderscheidt zich dan weer door zijn bijzonder reliëf met mooie glans en rijke kleuren als chocoladebruin en wijnrood. De Tweeds & Crocodiles-collectie, die in banen van 2 meter (dikte 2 millimeter) wordt gelegd, is bovendien uitstekend onderling of met andere kleuren en ontwerpen te combineren.

Een zo mogelijk nog hippere linoleumcreatie is de zogeheten Marmoleum meets Mendini-lijn. Deze unieke ontwerpen van de hand van de gerenommeerde Italiaanse ontwerper, die eerder ook al zijn creatieve geest botvierde in opdracht van Swatch en Alessi, zijn gebaseerd op het pointillisme van de impressionistische kunst en op het literaire werk van Marcel Proust. Ze geven uw vloer een kunstzinnig en opvallend karakter. Ook de Mendini-collectie is perfect te combineren met andere stijllijnen en designs. Wie zei er ook alweer dat linoleum het lelijke eendje onder de vloertypes was?

Tot slot geven we u graag nog een woordje uitleg over het onderhoud van linoleumvloeren. U kunt uw vloer een mooie glans geven door hem met een zelfglanswas op te wrijven. Let er wel op dat u na het leggen eerst minstens 48 uur wacht om dit te doen, zodat de lijm voldoende kan uitharden. Het gewone onderhoud beperkt zich tot het schrobben of stofzuigen teneinde losse stofdeeltjes en zandkorrels die krassen kunnen veroorzaken te verwijderen. Krijgt u te maken met een echt vuile vloer, dan zou een dweilbeurt met een zacht sopje moeten volstaan. Let er evenwel op dat u niet te veel water gebruikt, gezien de beperkte vochtbestendigheid van linoleum. Ook het gebruik van zware oplosmiddelen is uit den boze.

De duurzaamheid van een linoleumvloer:

 • Vochtbestendig: 3/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 7/10
 • Slijtvastheid: 9/10
 • Thermische belasting: 8/10

Voordelen van linoleumvloeren

 • zeer duurzaam
 • enorm grote keuze aan kleuren en designs
 • milieuvriendelijk
 • warm
 • veerkrachtig

Nadelen van een vloer uit linoleum

 • niet vochtbestendig
 • agressieve schoonmaakmiddelen kunnen permanente schade veroorzaken
 • moet 48 uur acclimatiseren voor de plaatsing