Zelf uw koelvloeistof controleren

Verschenen op 05/03/2014 in de rubriek ->

Niet alle auto’s hebben een indicatielampje voor het koelvloeistofpeil en daarom is het verstandig om het koelvloeistofpeil regelmatig te controleren.

  1. Om het peil te controleren opent u eerst de motorkap. Indien u niet zou weten hoe u de motorkap moet ontgrendelen kunt u dat terugvinden in het instructieboekje van uw wagen.
  2. Bij de meeste auto’s gaat de motorkap vanaf de voorkant open, en daarom is deze vaak beveiligd met een windhaak.
  3. De meeste wagens hebben een los vat als reservoir voor het koelvloeistofsysteem. Er zijn ook auto’s waar dit koelvloeistofpeil bij de radiator te vinden is. Ook die locatie is te vinden in het instructieboekje van je wagen.
  4. Op het reservoir zelf kunt u het niveau van minimum en maximum aflezen.
  5. Indien het niveau van het koelvloeistofpeil onder het minimum staat, moet deze worden bijgevuld.
  6. Als u koelvloeistof bijvult is het raadzaam eerst de temperatuur van de motor te controleren. Dit kan eenvoudig gecontroleerd worden door de meter op het dashbord te bekijken. Als de motor koud heeft kan het koelvloeistofreservoir zonder problemen worden losgedraaid, maar als de motor op bedrijfstemperatuur is, is het verstandig om voorzichtig te werk te gaan.
  7. De gemiddelde koelvloeistoftemperatuur is na een kwartier rijden al ongeveer 100°C.  Vandaar dat het belangrijk is dat u de dop voorzichtig losdraait, zodat eventuele druk traag kan ontsnappen. Een tip is om een oude handdoek over de dop te leggen, en zo de dop los te draaien. Spattend heet water zal op die manier zeker niet op uw handen of gezicht kunnen komen.
  8. Bij het bijvullen van het koelvloeistofpeil is het belangrijk om met de juiste koelvloeistof bij te vullen. Om dit te weten kan je het best kijken naar de code in het instructieboekje. Deze code moet overeenkomen met de code op de fles met koelvloeistof.
  9. Heeft u niet direct de juiste koelvloeistof bij de hand? Dan kan het tijdelijk met gewoon kraanwater bijgevuld worden, maar doe dit enkel in noodgevallen.
  10. Sowieso is het raadzaam om nadien naar de garage te gaan, want het kan zijn dat er een lekkage in het koelsysteem is ontstaan, ook in de winter is het gewone kraanwater niet ideaal. Dit is per slot van rekening niet vorstbestendig.