Plaatsen van een kookeiland

Verschenen op 03/03/2014 in de rubriek ->

Een kookeiland plaatsen is een leuk idee wanneer je aan de grote verbouwingen bezig bent.
Het kookeiland wordt een multifunctioneel iets in de keuken. Het wordt gebruikt om aan te koken, als bar om gezellig iets aan te aperitieven. Tevens is het gezellig om aan het kookeiland de krant te lezen of te kletsen wanneer de partner aan het koken is. Een kookeiland plaatsen kan dus een verruimend element in de keuken worden.

Alvorens een nieuwe keuken te installeren en het kookeiland te plaatsen moet er wel even nagedacht worden welke toestellen waar moeten zitten. Door de jaren heen zijn er vele toestellen bijgekomen, vandaar dat het niet zo evident meer is om alles de correcte plaats te geven. Je denkt niet eventjes: “goh, vlug even een kookeiland plaatsen.”…

De grote reden waarom een kookeiland plaatsen zo in trek is tegenwoordig is omdat het kookeiland en overgang vormt nar de leefruimte of eetruimte. Op die manier is het mogelijk om nog steeds contact te hebben met bezoekers. Een veel gemaakte fout is het kookeiland plaatsen in een veel te kleine ruimte. Vandaar dat het absoluut noodzakelijk is dat je op voorhand meet en uittekent of er wel degelijk genoeg plaats zal overblijven na de plaatsing van het kookeiland.

Weet dat je minstens 80 cm moet overhebben, wanneer je wilt kunnen koken aan een kookeiland. Daar kan dan ook niemand meer passeren. Wens je te koken en de mogelijkheid tot passage, dan hou je minstens 1,4 meter over.

Een kookeiland plaatsen is dus niet zomaar vlug vlug iets in elkaar boksen, het moet een weloverwogen keuze zijn, en de ruimte moet voldoende voor handen zijn.