Kosprijs van het aanleggen van een vijver

Verschenen op 18/02/2015 in de rubriek Tuin -> Vijver

Over koi, dat zult u al wel gemerkt hebben, wordt bijna nooit gesproken zonder dat het op een gegeven moment over geld gaat. Meestal gaat het dan over de adembenemend hoge prijzen die in Japan of in de U.S.A. voor uitzonderlijk mooie exemplaren worden betaald. In sommige vijvers moeten vermogens van miljoenen rondzwemmen, zorgvuldig bewaakt door bewegingsmelders en nerveuze Dobermann-pinchers.
Ook als u zelf toch wat eenvoudiger wilt beginnen, moet u vooraf wel degelijk aan de financiële kant van het houden van koi denken.

  • Koi van goede afkomst – om zo te zeggen 'met stamboom' –kosten iets. Iets verderop in dit boek zullen wij u zelfs op goede gronden aanraden niet op goedkope aanbiedingen in te gaan en in uw eigen belang betrekkelijk dure vissen aan te schaffen.
  • Informeer ook ruim van tevoren naar de regels die in uw gemeente gelden voor de aanleg van een flinke vijver. Afhankelijk van de maat die uw vijver in verhouding met de tuin zou moeten krijgen, kunnen er allerlei beperkende regels gelden en kan een bouwvergunning of ontgrondingsvergunning nodig zijn. Als de vijveroverloop, de filters of de spoelkamers van de filters op de riolering worden aangesloten, kan ook daarvoor vergunning nodig en een bouwplan noodzakelijk zijn. Het kan ook tot verhoging van uw rioolbelasting leiden.
  • Het kan echter ook gebeuren dat u geld uitspaart. Bijv. wanneer u regenwater opvangt en in tanks opslaat, kan u dat aanzienlijk in uw kosten voor watergebruik schelen.
  • Op de kwaliteit van de vijver die zorgvuldig moet worden vormgegeven en die uit hoogwaardige, duurzame materialen moet worden aangelegd of gebouwd, moet u nooit besparen. De reparatie van een lek in goedkope folie (zoek altijd eerst op de diepste en meest ontoegankelijke plek) of de met uitgebreide graafwerkzaamheden gepaard gaande zoektocht naar een lek in de slangen of buizen, kost uiteindelijk altijd meer dan u bij aanschaf heeft bespaard.
  • Zelfs als u met één enkele rotatiepomp voor de filterinstallatie uitkomt (het geeft meer zekerheid als u net zo'n model in reserve heeft), moet u aan uw elektriciteitsrekening denken. Filterpompen waar u van op aan kunt, verbruiken relatief veel energie en moeten dag-in-dag-uit werken.
  • Wilt u ook nog andere elektrisch aangedreven apparatuur toepassen, dan is het vaak de moeite waard het stroomverbruik van de verschillende fabrikaten te vergelijken. Er zijn grote verschillen!
  • De grootste post in de lopende onderhouds- en verzorgingskosten is het waterverbruik. Het is zelfs bij de beste filtrering niet voldoende, de vijver slechts één keer te vullen en naar behoefte het verdampte water aan te vullen. Een deskundige en zorgvuldige verzorging van de vissen maakt regelmatige verversing van het water nodig; iedere maand 10 tot 20% van het totale watervolume is een goede vuistregel. Bij grote vijvers betekent dat iedere keer een kubieke meter vers leidingwater. En als u in een door de zegeningen van onze beschaving royaal bedeelde omgeving woont, kan een belangrijk omvangrijker waterwisseling na sterke regenval nodig zijn om de ingeregende schadelijke stoffen te verwijderen en de koikieuwen gezond te houden
  • Dat kost allemaal geld. Al voordat u de schop in de grond zet om uw koivijver uit te graven, moet u zeker weten of u dat wilt uitgeven.