Kiezen voor een kurkvloer

Verschenen op 19/12/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

Kiezen voor een kurkvloer: soorten kurkvloeren
Dat kurk uitstekend dienst doet als wandbekleding, voor prikborden of in de vorm van de alom bekende fleskurken, is geweten. Maar in zijn toepassing als vloerbekleding is dit materiaal veel minder bekend. Kurk is nochtans zeer veerkrachtig en net daarom ook uitermate geschikt voor vloeren. De veerkracht maakt kurk niet alleen bijzonder aangenaam om op te lopen, ze draagt ook bij tot uw
gezondheid. Een kurkvloer geeft immers zo goed mee dat uw gewrichten, rug en knieën aanzienlijk minder druk te verwerken krijgen. Een ander voordeel van deze natuurlijke veerkracht is dat een kurkvloer veel beter bestand is tegen drukpunten. Tafelpoten en andere spitse voorwerpen zullen dus geen sporen in de vloerbekleding achterlaten. Bovendien kan u er al eens iets op laten vallen zonder dat er scherven van komen.

Kurk heeft voorts nog verschillende uitstekende vloereigenschappen. Het behoudt zijn natuurlijke, warme tinten en is dankzij zijn zachte structuur bijzonder comfortabel. Daarenboven is kurk ook warmtegeleidend: het houdt de kamertemperatuur vast, zodat u nooit op een kille vloer komt te staan. In de projectmarkt wordt kurk door architecten ook al veel langer gesmaakt omwille van zijn geluiddempende kwaliteiten. Een kurkvloer is met andere woorden een erg stille vloer en wordt daarom veel gebruikt in bibliotheken, vergaderzalen en auditoriums. Omdat de kurkvloer doorgaans van een beschermende toplaag wordt voorzien die vuil, bacteriën en schimmels afstoot, is het ook een hygiënische vloerkeuze. Verder is kurk antistatisch, behoorlijk duurzaam en slipvast. Dat laatste geldt zelfs als de vloer nat of geboend is, waardoor kurk ook probleemloos in een badkamer kan worden gelegd.
U merkt het: kurk als vloermateriaal is zeer veelzijdig en past zowel in moderne als meer klassieke interieurs. Fabrikanten bieden tegenwoordig een zeer ruim assortiment aan kleuren en tinten aan. Wie van de typische kurktekening houdt, kan kiezen voor een transparante deklaag. Maar er zijn ook tal van kleuren en tinteffecten beschikbaar, waaronder marmer en graniet. Ook op het vlak van de vorm is er keuze genoeg: een kurkvloer kan bestaan uit tegels, planken- of strokenparket, of uit kurkzeil met een canvasrug. Fabrikanten beperken zich trouwens al lang niet meer tot pure kurk en bieden diverse samenstellingen aan. Op die manier worden
de positieve eigenschappen van kurk aangevuld met een grotere slijtvastheid. Deze samengestelde kurkvloeren zijn meestal opgebouwd uit verschillende lagen. De samengeperste kurk wordt dan gecombineerd met vinyl, hout of HOE.
De afwerking gebeurt met kurk- of houtfineer, een laagje doorzichtig vinyl of zelfs met rubber, wat voor een extravagante uitstraling zorgt terwijl u toch de frisse kleur van kurk behoudt.

De legwijze van een kurkvloer is uiteraard afhankelijk van de vorm. Tegels zijn het makkelijkst te leggen omdat ze licht en makkelijk te snijden zijn. Belangrijk hierbij is echter dat de tegels eerst 48 uur moeten acclimatiseren op de plaats waar ze komen te liggen. Een droge, vlakke ondervloer is ook steeds een vereiste. Wie kurktegels op beton wil leggen, bedekt dat beter eerst met een vochtwerende laag. In beide gevallen worden de tegels gelijmd. Nieuwe samenstellingen met hout en een speciale onderlaag van kurk kunnen dan weer zonder ondervloer worden gelegd.

Kurkfineer en stroken- en plankenparket kunnen ook als zwevende vloer worden gelegd. Dit betekent dat ze niet vastgelijmd of genageld worden aan een ondervloer. Er bestaan speciaal gemaakte vloerdelen met voorbereide messing en groef: u kan de vloer als het ware als een bouwpakket in elkaar schuiven zonder dat er een spatje lijm of ook maar één spijker aan te pas komt. Altijd handig voor onhandige doe-het-zelvers, toch? Het voordeel van de zwevende vloer is dat hij makkelijk te verwijderen is zonder de onderliggende vloer te beschadigen. Wie verhuist en geen afscheid van zijn kurkvloer kan nemen, neemt hem dus gewoon mee!
Voor de afwerking wordt voor de meeste kurkvloeren een laklaag aangeraden. Zelfs voorgelakte tegels kunnen best nog een extra laklaag krijgen om volledig waterbestendig te worden. Zo'n beschermende laag stoot bovendien ook vuil af. Voor het lakken moet de gelegde vloer evenwel 48 uur met rust gelaten worden zodat de lijm kan hechten. Ook tussen het aanbrengen van de verschillende laklagen moet telkens een droogperiode in acht worden genomen. Een alternatieve methode van afwerking bestaat er in om ongelakte kurk met was op te wrijven of met een organische primer te behandelen. Tegenwoordig bieden fabrikanten ook nieuwe kurkvloeren aan die niet meer geschuurd of gelakt moeten worden en dus kant-en-klaar zijn.

Een kurkvloer die wordt blootgesteld aan fel zonlicht kan snel verkleuren. Wie zijn kurkvloer mooi wil houden, besteedt daarom best wat aandacht aan het onderhoud. De beschermlaag werkt waterafstotend en kan de meeste huishoudelijke vlekken probleemloos aan. Het is dan ook belangrijk dat die deklaag intact blijft. Regelmatig stofzuigen of vegen is de boodschap. Het reinigen van de vloer met een vochtige doek doet dan de rest, al kan het nooit kwaad om uw vloer af en toe eens op te wrijven.

Tot slot nog dit: een kurkvloer kan niet op vloerverwarming gelegd worden omdat de tegels dan omhoog komen.

De duurzaamheid van een kurkvloer:

 • Vochtbestendig: 8/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 7/10
 • Slijtvastheid: 8/10
 • Thermische belasting: 6/10

Pluspunten van een vloer van kurk:

 • veerkrachtig
 • zacht
 • geluidsdempend
 • beschikbaar in diverse kleuren, vormen en samenstellingen
 • slijt- en slipvast
 • makkelijk te leggen
 • waterbestendig

Minpunten van kurkvloer:

 • kan verkleuren bij blootstelling aan fel zonlicht
 • niet combineerbaar met vloerverwarming
 • vergt meestal speciale afwerking