Laminaatvloeren: een hygiënische en onderhoudsvriendelijke vloer

Verschenen op 26/12/2015 in de rubriek Interieur -> Vloeren

De laminaatvloer bestaat uit drie samengeperste lagen:

 1. een harde, duurzame toplaag van laminaat die voorzien is van een slijtvaste laag. Deze toplaag is op zich een combinatie van verschillende materialen die door hitte en hoge druk worden samengevoegd tot een solide constructie met een toplaag voor structuur en sterkte, een decoratieve laag met het patroon, en de hittebestendige en sterke kern;
 2. een vezelplaat (HDF of MDF);
 3. een contralaminaat die voor stabiliteit moet zorgen.

Soorten laminaatvloeren en keuze van een laminaatvloer
Dankzij de duurzame toplaag is laminaat oersterk, kleurvast en zeer krasbestendig, waardoor het een uitgelezen oplossing biedt voor vloeren die het hard te verduren krijgen. Vlekken, sigaretten, naaldhakken, zonlicht, langdurige punt-belasting door meubels en stoelpoten, intensief loopverkeer: een laminaat/loer kan het allemaal probleemloos aan. Nodeloos te zeggen dat families met een iets te enthousiaste kroost of onvoorspelbare huisdieren hier hun voordeel mee kunnen doen.
Laminaatvloeren zijn tevens erg hygiënisch en zeer onderhoudsvriendelijk. Door de gesloten oppervlaktestructuur krijgen stof en ander vuil geen kans om zich vast te zetten. Daardoor zijn deze vloeren ook niet-allergeen en-laten ze zich uiterst makkelijk reinigen. Laminaat moet in tegenstelling tot hout niet geschuurd of in de was gezet worden. Vlekken zijn makkelijk af te vegen. Door middel van een regelmatige stofzuigbeurt en een schoonmaakbeurt met een uitgewrongen dweil en wat warm water (eventueel aangelengd met een beetje ontvettend schoonmaakmiddel) houdt u deze vloeren met een minimale inspanning netjes. Hardnekkige vlekken kunnen best met aceton, wasbenzine of terpentijn worden verwijderd. Laminaat mag dan krasbestendig zijn, geen enkele vloer is krasvrij. Een deurmat aan de inkom is dan ook aan te raden.

Laminaatfabrikanten komen ook voortdurend met nieuwe toepassingen op de proppen. Zo zijn er tegenwoordig al producenten die hun vloermaterialen van ingebouwde geluidsdempende lagen voorzien, wat maakt dat laminaat eer ideale vloerkeuze is voor appartementen.

Naast de fel verbeterde kwaliteit is ook de keuze aan dessins en kleuren de jongste jaren ontzettend gestegen. Aanvankelijk waren vooral houtimitaties zoals berken, eiken en kersen erg populair. Tegenwoordig heeft de klant een haast onbeperkte keuze aan motieven, kleuren en dessins. Naast nieuwe houtimitaties als esdoorn, noot en mahonie zijn er bijvoorbeeld ook laminaatvloeren beschikbaar met kurk-, linoleum-, marmer- of granietdessins. Daarnaast bieden veel fabrikanten ook een ruime keuze aan zogeheten fantasiedessins, zoals geweven textiel-, metaal-, satijn- en terracottaprints. De tijd dat laminaat vooral als functionele slaapkamervloer dienst deed, ligt dan ook achter ons. Dankzij de immense keuzemogelijkheden kunnen deze vloeren perfect gebruikt worden in zowat alle kamers en dat zowel in klassieke als moderne interieurs. Laminaat is echter niet geschikt voor badkamers en andere ruimten waar het gevaar bestaat dat er vocht onder de vloer sijpelt.

Een van de toptroeven van een laminaatvloer is dat hij makkelijk zelf te plaatsen is. Elke handige doe-het-zelver kan deze klus klaren. Laminaat kan immers probleemloos op bestaande vloeren uit beton, linoleum, vinyl of zelfs keramische tegels worden aangebracht. Omdat de ondergrond droog en vlak moet zijn, wordt hierbij wel aanbevolen om de ondervloer vooraf te egaliseren door middel van een onderlaag. Deze werkt niet alleen eventuele oneffenheden in de ondervloer weg, hij heeft ook een vochtkerende en isolerende werking. Moderne kliksystemen, waardoor de planken of tegels stevig en eenvoudig in elkaar te 'klikken' zijn zonder dat er ook maar een druppel lijm aan te pas moet komen, zorgen er voor dat de vloer nauwsluitend en stevig verbonden wordt en dat hij na de plaatsing meteen in gebruik kan worden genomen. Dankzij dit systeem is een laminaatvloer ook makkelijk te corrigeren of zelfs te verhuizen.

Nog twee tips: het is aan te raden om laminaatplanken of -tegels onuitgepakt twee dagen te laten acclimatiseren in de ruimte waar de vloer moet komen. Dan moeten ze zodanig worden geplaatst dat het licht langs de lengte
van de planken naar binnen valt. Laminaatvloeren zijn perfect te combineren met vloerverwarming.

Sommige puristen blijven erbij dat deze vloeren door hun kunstmatige karakter nooit de authentieke pracht en klasse van natuurmaterialen zullen evenaren, maar daar staat dan weer tegenover dat er voor laminaat geen natuurlijke bronnen (bijvoorbeeld tropische houtsoorten) moeten worden aangesproken, een niet onbelangrijk gegeven met het oog op het milieubehoud. Mede door de tel verbeterde kwaliteit en grotere keuze is laminaat de jongste tien jaar dan ook steeds populairder geworden. Intussen is ruim één op de tien vloeren in Europa een laminaatvloer.

De duurzaamheid van een laminaatvloer:

 • Vochtbestendig: 5/10
 • Onderhoudsvriendelijk: 9/10
 • Slijtvastheid: 9/10
 • Thermische belasting: 8/10

Pluspunten van laminaatvloeren:

 • duurzaam en sterk
 • zelf te plaatsen
 • aantrekkelijke prijs
 • ruime keuze aan kleuren en designs
 • geschikt voor klassieke en moderne interieurs
 • kras- en vlekbestendig
 • zeer onderhoudsvriendelijk
 • niet-allergeen
 • antistatisch
 • combineerbaar met vloerverwarming
 • milieuvriendelijk

Minpunten van vloer van laminaat:

 • niet vochtbestendig en dus niet geschikt voor badkamers
 • kunstmatig karakter